Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават грипната ваканция в Пловдив и Пазарджик

| обновено на 25.01.19 в 16:25

Грипната ваканция в Пловдив ще бъде удължена. Всички училища в Пловдивска област  ще останат затворени през цялата друга седмица. 


По думите на директора Регионалната здравна инспекция д-р Ваня Танчева - Манчева нивото на заболеваемост се задържа с тенденция към увеличаване. Тя се въздържа от конкретни числа за броя на болните, защото много от хората не са регистрирани като такива. Остават си вкъщи, ако са работещи или пък, ако са по- възрастни дори не посещават личния лекар.

Д- р Манчева изрази безпокойство от усложненията, които следват грипа. Показателно е, че в много от пневмологичните отделения на МБАЛ "Свети Георги",  в МБАЛ "Пловдив", а и в частните болници са разкрити допълнителни легла.

При това положение няма начин да не се удължи ваканцията на децата. Д- р Манчева препоръча родителите стриктно да следят по време на ваканцията те да не излизат и да не се събират на големи групи.

Началникът на отдел "Противо - епидемичен контрол" д-р Милена Панайотова заяви, че само за вчера заболеваемостта е с показател 29.7 на 10 000 души, което е с 5 пункта повече от преди седмица. Пикът на болестта в Пловдив се чака през следващата седмица. Най силно засегнати са децата межуд 5 и 16 години и възрастните над 65 години. Най - честите усложнения са пневмония и отит. 

Припомняме, че кметът Иван Тотев обяви, че 04 февруари ще бъде неучебен ден. Той каза преди седмица, че дава един ден допълнително към междусрочната ваканция, определена за 05 февруари. Засега в РУО все още няма постъпила официална заповед от кмета за обявяването на 04 февруари за неучебен. Ако това се случи пловдивските ученици ще трябва да са в клас на 06 февруари, ако обаче такава заповед не постъпи в РУО, всички трябва да са на училище още на 04 февруари.


В област Пазарджик грипната ваканция също се удължава, но само до 29-ти януари включително. Заболеваемостта за областта намалява, но епидемиологичните показатели са значително над нормата, уточни след днешното заседание на щаба за борба с грипа областния управител Стефан Мирев.  Последните данни сочат, че има 300 заболели на 10 000 души.  

Разпоредените от Регионалната здравна инспекция противоепидемичните мерки оставт в сила.  Това е повторно удължаване на грипната ваканция в Пазарджишка област след обявената от 17 януари епидемия. Във вторник следващата седмица щабът ще заседава отново и след анализ на данните ще вземе ново решение.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Урсула фон дер Лайен изпълни Античния театър в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата и се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с плвдивската общественост, която откри  кметът на Пловдив Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици.  Визитата..

обновено на 02.06.24 в 18:30

Пловдивчани отдадоха признателност пред саможертвата на героите на България

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България беше  почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Точно в 12.00 ч. под воя на сирените и застиналите в знак на почит стотици пловдивчани отдадоха своята признателност на един от героите на нашето освобождение,..

обновено на 02.06.24 в 14:19

Хиляди се стекоха в Калофер за да се преклонят пред подвига на Ботев

В Калофер беше кулминацията на проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.  Стотици българи от цялата страна се стекоха в подбалканското градче, за да почетат паметта на поета-революционер и хилядите герои паднали за свободата на България.  Денят на Ботев започна в родния му град  с военен ритуал, с който беше изнесено..

публикувано на 02.06.24 в 12:42

Благотворителен концерт за децата на загинали полицаи в Пловдив

„С обич за децата, в памет на бащите герои“ е мотото, под което за поредна година се обединяват служителите на дирекциите в МВР  в Пловдив, за да подкрепят непълнолетни деца на свои загинали или пострадали колеги.   Благотворителният концерт е  на сцената на пл. Стефан Стамболов от  10.00 ч. и ще приключи към 11.30 ч., за да може желаещите да се..

обновено на 02.06.24 в 11:22

Пловдив отдава почит пред саможертвата на героите

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Тази година се навършват 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Слово ще произнесе поетесата Ина Иванова, носител на награда „Пловдив“...

обновено на 02.06.24 в 08:53