Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат приобщаването на децата в училище

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев участва в Пловдив на  националната среща за интеркултурно образование „Всеки ученик ще бъде отличник“.

Над 200 директори от страната обменят опит в мрежата, която обхваща над 280 училища. Те споделят добри практики и постигнати резултати за намаляване на отпадането от училище, включване и мотивиране на родители, превенция на ранните бракове и повишаване на резултатите на учениците в училище. 

На форума се представят и добри практики, свързани с образователните медиатори, с въвеждането на електронна платформа на интеркултурното образование и др.

В Пловдив на среща организирана от ромската организация „Амалипе“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев каза, че важно да се работи за това децата от ромската общност да остават в училище, въпреки миграцията на семействата. 

Министърът говори и за план - приема за следващата учебна година, който остава непроменен за Пловдив. Важното занапред е, че ще се залага на т.нар. STEM направления в училищата където водещи са математиката, науките и технологиите. 

Много често децата от уязвимите групи пътуват с родителите си, това води до месеци непосещение на училище. Миграцията става в България, и в рамките на ЕС, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и уточни, че ще изискват документ за отписване от училище при миграция, с цел да се следи колко ученици напускат. 

Има голям брой деца от семейства, в които няма достатъчно отговорно отношение към образованието и това спешно налага държавата да се ангажира с процеса. Водим и разговори с МВР, за да проследим упражняване правото на образование, каза още министърът.

Ние днес имаме информация, че много деца са в чужбина, но едва за 1/5 от тези деца имаме сигурна информация, че са там, тези които са в българските неделни училища. За много голяма част от децата информацията е на база роднини и общинска власт, което я прави несигурна.

Много е важна информационната свързаност между страните членки на ЕС, в момента сме предприели конкретни действия за работа с Германия, защото там има най-много български граждани, уточни Вълчев. 

Министърът заключи: Ние трябва да увеличим приема в професионалните гимназии, особено що се отнася до малките и средни градове, защото те са шанс да се задържат хората по места.  

Специално за Пловдив – няма намаление на кандидатстващите седмокласници тази година. Професионалните гимназии са сравнително пълни, това което имаме като притеснение е че една част от тях се сегрегират. Това според нас е проблемът и там осъществаваме допълнителен контрол и искаме да вкюлчим повече от тези ученици в образователния процес, допълни Вълчев.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 30.06.24 в 13:36

Даниил е новият български патриарх

Новият български патриарх е видинският митрополит Даниил . Той беше избран на втори тур с 69 гласа. Митрополит Григорий получи 66 гласа. 3 бяха недействителните бюлетини.  "Благопожелаваме му да е здрав и Бог да му помага, и всички ние да бъдем единни! Амин!", каза митрополит Киприан, след като обяви официално името на новия ни духовен баща.  Предстои..

публикувано на 30.06.24 в 13:35

Избираме новия български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започна рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. Новият български патриарх и Софийски митрополит ще бъде избран с тайно..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25