Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще избира между "Пловдив" и "Локомотив"

| обновено на 07.02.19 в 15:49
Стадионите "Пловдив" и "Лаута" имат шанс да получат финансиране от държавата, стана ясно след посещението вчера на спортния министър Красен Кралев в Пловдив, а отделно общината ще строи нов лекоатлетически стадион.

Държавата заедно с Гърция, Сърбия и Румъния подготвят кандидатура за 2028 г. за домакини на Европейско първенство и 2030 г. - на Световно първенство по футбол. Ангажиментът на България е да има поне 4 40-хилядни стадиона и един от тях вероятно ще бъде в Пловдив, за което държавата ще отпусне необходимите средства.

Това може да се случи само на стадион "Пловдив" или на стадион "Локомотив" в парк "Лаута". Ние сме предложили и двата варианта на министър Кралев, обясни заместник-кметът по "Спорт и младежки дейности" Георги Титюков. 

Експертите на министерството ще преценят възможностите и на съвместна среща на 25 и 26 февруари в София заедно със специалисти от останалите държави и президентите на футболните съюзи ще решат кой от вариантите е най-удачен, обясни той.

Ако се приеме вариантът за стадион "Пловдив", ще трябва да има алтернатива за ползвателите на лекоатлетическата писта. Затова кметът пое ангажимент да изградим нов лекоатлетически стадион, заедно с всичко необходимо за качествен спорт. Прогнозната му стойност е около 4-5 млн. лв., посочи Титюков. 

Ако държавата хареса повече "Лаута", там ще се изгради 40-хилядно съоръжение. Друг е въпросът, че един клуб от "А" група е по-добре да има 15-хиляден стадион, защото поддръжката е огромна, а едва ли ще се съберат толкова хора на мач "Ботев" - "Локомотив". 

При всички положения ще има обществени обсъждания по темата, за да се вземе най-доброто управленско решение, заяви зам.-кметът. 

Титюков прогнозира, че най-вероятно ще се изгради нов лекоатлетически стадион. 

До края на този мандат можем да обявим обществената поръчка за него и да изберем изпълнител. Ако няма жалби по ЗОП, дори може да стартира строителството на лекоатлетическия стадион, прогнозира спортният зам.-кмет.

Стадион "Ботев" не може да поеме 40-хилядна публика. Капацитетът му е около 20 000 души, според проектанта арх. Георги Савов. Върви се към кредит от Фонда на фондовете, който "Ботев Пловдив" АД ще се гарантира с частно имущество на собственика му Г. Самуилов, посочи Титюков. 

Ако държавата реши да строи стадион "Пловдив", най-простата сметка сочи, че той ще струва между 80 и 100 млн. лв.

Цялото интервю със зам.-кмета Георги Титюков е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Слушайте дербито "Ботев" - "Левски" пряко по Радио Пловдив

С два мача днес продължава 11 кръг в Първа лига. От 17:30 часа ЦСКА е домакин на новака "Септември" на Националния стадион „Васил Левски“, а от 20:00 часа "Ботев" (Пловдив) приема "Левски" в дербито на кръга на стадион "Христо Ботев". Този мач може да слушате на живо по Радио Пловдив. Играчите на Душан Керкез са с 19 точки от началото на кампанията –..

публикувано на 05.10.24 в 12:10

Появи се кадидат за собственик на Локомотив !

Сериозен бизнесмен е проявил желание да влезе в Локомотив Пловдив и да поеме издръжката на клуба. По информация на вестник Марица това е строителният предприемач Иван Пашов. В близките дни се очаква той да проведе среща с мажоритарния собственик на черно-белите Христо Крушарски. Иван Пашов е строителен предприемач с доста реализирани успешни проекти в..

публикувано на 04.10.24 в 17:44

Фарсът в Локомотив продължава

Помощник-треньорите на ПФК Локомотив (Пловдив) Атанас Стоилов, Мартин Митев и Никола Солаков излязоха с изявление, в което изразиха пълната си подкрепа към старши треньора на представителния отбор Любослав Пенев. Те обвиниха в лъжа спортния директор в оставка Илко Пиргов, който през миналия уикенд след загубата на "черно-белите" с 0:2 от Крумовград в..

публикувано на 03.10.24 в 18:10
БК

БК "Академик" започва сезона на 7 октомври срещу "Левски"

Националната баскетболна лига  обяви обновената програмата за новия сезон 2024/2025. Промяната се наложи след последователното отказване от участие на носителя на Купата на България "Черноморец" (Бургас) и тима на "Ямбол". Шампионатът ще стартира на 4 октомври (петък) в „Арена Шумен“, където от 18:30 часа домакините от "Шумен" ще посрещнат отбора на..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Никола Попов

Никола Попов ще свири дербито между "Ботев" и "Левски"

Никола Попов ще бъде главен съдия на дербито от 11-ия кръг на Първа лига между "Ботев" (Пловдив) и "Левски". Сблъсъкът на стадион „Христо Ботев“ е в събота, 5 октомври, от 20:00 часа. Помощници на Попов ще бъдат Мартин Венев и Димитър Димитров, а четвърти арбитър е Васил Минев. На ВАР-а ще са Валентин Железов с асистент Дениз Соколов, а съдийски..

публикувано на 02.10.24 в 09:25