Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гетата трябва да бъдат разрушени, другото е лъжа

Циганският вот няма особено значение при местни и европейски избори. Той е от значение за парламентарните и президентските избори. Затова не очаквам вотът им да е висок и самите цигани няма да гласуват много, така че въпросът за техните гласове по време на изборите тази година не е особено актуален, коментира за Радио Пловдив изборният експерт проф. Михаил Константинов

Според него в момента всички се готвят за европейски избори, защото предстоящите после местни избори са доста по-различни. Те обаче са много по-важни за всички българи. В едно малко населено място кметът е по – важен, отколкото президента и е ясно защо е така.

Проф. Константинов каза, че когато циганите продават гласа си, те знаят защо го правят. Примерно за 50 лева знаят какво ще получат и техният живот няма да се промени с вота им. Какво да кажем обаче за други български граждани, чийто живот също няма да се промени след вота му. Така че очевидно циганите по- добре се справят. Те са добре мотивирани, защото знаят за какво гласуват.

Той подчерта, че купеният вот е криминализиран, но нито който купува гласове, нито който продава се обажда на полицията, че го е направил. Важно е да се прекъсне информационната връзка с тарторите, за да не случва тази покупко-продажба.

Проф. Михаил Константинов коментира, че полицията поддържа връзка с тарторите и затова криминалните престъпления, извършени от цигани, се разкриват бързо. Под тяхното крило е обаче леката престъпност – контрабанда, кражби и т.н. Затова и полицията работи с тарторите, с коти бори тежката престъпност, а леката не секва.

Проблемът с циганското образование при днешните условия, за съжаление, няма решение. Там където има големи цигански маси, както у нас и в Румъния, има само поредица от взаимни лъжи, от които всички губят, беше категоричен проф. Константинов.

Според него решението е да се разрушат гетата. Ако вие например се родите в гетото и дишате от дете лепило, то нямате особено бъдеще и се декласирате още от рано. Въпросът е обаче къде ще отидат после хората от гетото, защото 20 -30 годишните цигани вече са неграмотни и не могат да се впишат адекватно в обществото. 

Парадоксално е, но техните баби и дядовци са по-грамотни и имат повече шансове за нормален живот, каза в заключение Михаил Константинов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34