Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив бе изпито петото кафе на толерантността


Традиционното кафе на толерантността в Пловдив събра отново представители на различни религии в Джумая джамия. В срещата, която е символ на разбирателство и мирно съжителство, се включиха Главният мюфтия Мустафа Хаджи, кметът на Пловдив Иван Тотев, председателят на Общинския съвет на града Савина Петкова, консулът на Турция в Пловдив Хюсейин Ергани и представители на различни етноси и религии.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи подчерта, че е голямо удоволствие и чест да е в Пловдив – Европейската столица на културата.

Ние всяка година на тази дата сядаме на една маса да пием кафе – хора, които имат различни мнения и виждания. Но фактите показват, че когато има желание и намерение да живеем заедно – това може да се постигне, заяви Мустафа Хаджи.

Той изтъкна, че България може да бъде за пример не само на Европа, а на целия свят.

За голямо съжаление грешната представа за религията, грешната представа за етноса, грешната представа за национализма често пъти водят до катастрофални резултати. Ние в България можем да се похвалим, че  българският народ не допуска такива стълкновения. Убеден съм, че тези добри отношения ще продължат, подчерта Главният мюфтия.

Кметът Иван Тотев заяви, че Пловдив е град, който в хилядолетната си история е пример как представители на различни религии и етноси могат да живеят заедно.

Това е многозаразяващ пример за всички. Особено в тези сложни времена в света и в Европа, заяви Тотев.

В кафето на толерантността се включиха още районният мюфтия на Пловдив, представители на българската, турската, еврейската, руската и италианската общност от Фондация "Заедно" и други. Домакин на срещата бе Ахмед Пехливан, председател на джамийското настоятелство и член на Фондация "Заедно".

Събитието се провежда всяка година през месец февруари. Инициативата започна през 2015 година по повод годишнината от вандалския акт над Джумая джамия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община "Марица" получи 4 мил. лева за път до завод за авточасти

Държавата ще финансира изграждането на нова пътна връзка в община Марица. На днешното си заседание правителството отпусна 3 919 000 лева от бюджета на Министерството на иновациите и растежа за път до завод за производство на автомобилни част от "Зиес Юръп".  Инвестицията по проекта е в размер на над 18 млн. лв. и се предвижда разкриването на 101..

публикувано на 02.10.24 в 16:52

И в Смолянския театър са източени 1 млн. лв., доведоха директора в Пловдив

Директорът на смолянския театър Румен Бечев е доведен с полиция за разпит в Пловдив, но не е задържан. От пловдивската окръжна прокуратура уточниха, че развитие казуса с източването на средства се очаква в утрешния ден.    По-рано бе съобщено за сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян, установени при  проверка,..

публикувано на 02.10.24 в 16:41

Ремонтират пътища и улици в общините "Марица" и Калояново

Започна ремонтът на общинския път Костиево – Радиново и на участък Радиново – Бенковски. Общата стойност на проекта е почти 6 милиона лева и е финансиран от държавата. Ще бъдат обновени около 7,5 километра, като срокът за изпълнението на проекта е 359 календарни дни. Ремонтът е дълго планиран, но отлаган заради липсата на достатъчно средства..

публикувано на 02.10.24 в 16:36

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

Няма опасност за разрастване на огнището на птичи грип от фермата в Държавното ловно стопанство в Стряма. Заболелите и контактни птици в обекта са умъртвени по хумамен начин. Това стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив. Областният управител Христина Янчева увери, че се вземат всички мерки за..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25