Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Точка.БГ с акустичен концерт в Пловдив

| обновено на 21.02.19 в 07:13

Пламен Сивов е познат от сайта Православие БГ. Той е юрист, превежда от английски и руски език, и е един от създателите и членове на акустичната група Точка.БГ. Много от текстовете и музиката на песните са негови.


По покана  на феновете, групата идва  с концерт този петък на 22 февруари в  Пловдив, в Bee Bop Café . Акустичен звук от три китари и  четири вокала. 

От създаването си през 2011г. досега Точка.БГ имат издадени пет албума, участия в много фестивали на авторската песен и български културни центрове в чужбина. Пеят само на български език, с подчертано внимание към текстовете, а самата музика, която наричат Акустичен проект за нови градски песни е различна от преобладаващо звучащата , която по скоро е фонова, като нещо, на което не  се обръща внимание.

При нас музиката е нещо, което се преживява, с много внимание към текста.  Не можем да си представим, че може да направим песен по текст, който не ни е разтърсил, който не ни е казал нещо. Това е  едно връщане към позабравеното значение на идеята за песен. И може би затова се свързва с представата за поети с китари, но не си представяйте три акорда на  раздрънкани китари, инструментите ни са прекрасни, стиловете на които може да се свири такава музика са най-различни, може да се свири боса - нова, балади,  да има келтско звучене, няма ограничения. 

Всичко,което вълнува, може да бъде превърнато в поезия: едно съзерцание на времето отвън, или от прозореца, потъването в себе си, когато си в стаята, разбира се, за любовта, за хората, които си срещнал днес, за държавата, за живота, който живеем...т.е. една нова градска култура, затова и проектът се казва Нови градски песни.

 Шегувахме с, че вече има много селски песни, има стари градски песни, защо пък да няма и нови градски песни. Заигравката е в това, че градският човек има своя чувствителност, начин за възприемане на света, неща, които са го формирали, включително и музиката.

Някога са се събирали и са пеели песни, и  това е било начин на общуване, аз се питам това къде се загуби ? Моето поколение все още си спомня плажовете, където се свиреше на китара до късно, огъня, имаше доскоро прекрасни акустични песни, които се изпълняваха на китара . Къде се загуби това ?

В момента забелязвам, че има в някои градинки тинейджъри, които свирят на акустична китара, има някакво възраждане на тази музика, ние сме някакво свързващо звено... Това е съвременната английска градска музикална култура т.н. singer- songwriters изпълнители. Но у нас  младите предпочитат да пишат повече на английски, ние не че не можем на английски, но предпочитаме да се изразяваме на български, защото ако на български не можеш да се изразиш красиво, шансовете да се изразиш красиво на английски са минимални. 

Цялото интервю  с Пламен Сивов е в звуковия файл. 

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" разговор за човека и неговата безкрайност

В "Срещите" ще разговаряме с автора на великолепната книга "Хора с прякори" проф. Божидар Манов, която беше сред номинираните за Националната награда "Христо Г. Данов". С проф. Манов си говорим за човека и неговата безкрайностт, както за добродетелността и мерзостта, за величието и падението.

обновено на 06.07.24 в 10:13

В Пловдив започва първият национален конкурс "Милчо Левиев"

Първото издание на Националния музикален конкурс „Милчо Левиев“ стартира днес в Пловдив и ще продължи до 11 юли.  Той е предназначен за млади български пианисти на възраст от 10 до 25 навършени години.  Форумът включва провеждането на майсторски класове, ще бъде открит официално с концерт, а на финала ще има заключителен гала концерт, когато ще..

обновено на 06.07.24 в 07:33

Стартира "Шекспирова Паталеница" за 25-ти път

Със "Сън в лятна нощ" ще започне "Шекспирова Паталеница", която тази година ще се проведе за 25-ти път в двора на Основно училище "Константин Величков" в пазарджишкото село Паталеница. Постановката ще бъде изиграна от театрална школа "Пластилин“. Режисьор е Людмила Даскалова, асистент е Детелина Стойчева, сценографията е на Елена Иванова, а пластиката..

публикувано на 06.07.24 в 07:33

"Кармен" завладява Античната сцена на Пловдив в събота

Операта „Кармен“ от Бизе се завръща на Античния театър с премиерна международна  продукция на режисьора Урсула Хорнер в програмата на фестивала OPERA OPEN на 6 юли от 21 часа.  В централните роли са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с успешна кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският бас Даниел..

публикувано на 05.07.24 в 11:46

Стартира тридневен събор "Куклен фест"

Третото издание на Регионалния събор „Куклен фест“ започва от днес. В рамките на 3 дни посетителите могат да се насладят на богата музикална програма, гайдарски състави, алея на занаятите, детски център, игри и забавления за малки и големи, вкусна храна и много изненади - обясняват организаторите.  Градусът на настроението ще вдигат популярни..

обновено на 05.07.24 в 10:25