Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кичът е предизвикателство, обичаме да работим с него

Причината е, че той е много хубав метод за въздействие, обясни Борис Мисирков.

| обновено на 08.03.19 в 09:44
Снимка: Лина Кривошиева

„Пловдив – Европейска столица на културата“ – между стойностните културни изяви и кича. Въпрос, който отново излиза на преден план, а повод затова става проект за новите сувенири на града. Сред тях са и захарни близалки с паметника Альоша.

Проект „Пловдив за вкъщи – нов дизайн на българския сувенир“ е на кураторско дуо Студио Комплект и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. Сред сувенирите, които ще излязат на пазара в началото на април, са магнити с тепетата на Пловдив, платнена чанта с паветата от Капана, сувенирна чаша с мотиви от града и други. Най-дискутирани се оказаха захарните близалки на творческия тандем Мисирков/Богданов. Допустими ли са те за Европейската столица на културата?

С Георги Богданов се занимаваме много със социалистическото ни минало. Дори на София филм фест представяме филм за дворците на социализма, който сме го работили 5-6 години. И ни занимава с това – как живеем с това минало, как го преработваме, как можем да го рециклираме, да се помирим с него или да го трансформираме за да живеем с него. Тези близаклки са една опция – всеки да си избере сам какво да направи с този паметник. Дали да си го сложи във витрината и да си го гледа, или просто да си го изяде. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Борис Мисирков, един от авторите на близалките с формата на паметника на Альоша.

Той разкри, че заданието е било да се измисли нещо малко, просто и лесно възприемащо се директно, да не струва много пари и да е истински сувенир.

Тогава с Богданов започнахме да се ровим в детските ни спомени от града, разказа Мисирков, който е от София.

Близалките не са лично отношение към Пловдив

Това по никакъв начин не е наше лично отношение към Пловдив и към Еврпоейската столица на културата. Альоша е част от този град. И е доста запомнящ се паметник. За града е хубаво да предлага нови начини за боравене със собственото си минало. Не мисля, че чужденците ще запомнят града само с Альоша, ако си отнесат тази близалка в домовете си, подчерта още Мисирков.

Ние обичаме да работим с кича

Причината е, че кича е много хубав метод за въздействие, обясни още Мисирков.

Цялото интервю с Борис Мисирков можете да чуете в звуковия файл.

Новите сувенири на Пловдив не са кризисен пиар

Светлана Куюмджиева

Този проект се занимава с измислянето, създаването, генерирането на нова концепция за сувенирите. Защото ние не можем да се представяме безкрайно с мускалчета с розово масло. Това е осъвременяване на концепцията за сувенир. И е нормално да се сложи и темата за кича в тази коцепция, заяви в интервю за Радио Пловдив Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондация „Пловдив 2019“ по повод проект „Пловдив за вкъщи – нов дизайн на българския сувенир“, който е част от програмата на града за Европейска столица на културата. 

Сред новите сувенири е и близалка с паметника Альоша. Куюмджиева смята, че темата за кича е нормално да съществува в новата концепция за осъвременяване на сувенирите. Тя е категорична, че близалките не могат да рефлектират върху имижда на Пловдив – Европейска столица на културата. 

Как една близалка може да повлияе на имиджа на Пловдив? Как може една близалка да бъде заплаха за имиджа на Пловдив? Глупости, няма такава заплаха. Това е преекспониране, обясни Светлана Куюмджиева.

Артистична провокация, не кризисен пиар

По никакъв начин този проект не е свързан с никакъв кризисен пиар за проблеми, които не са реални и са политически изфабрикувани, обясни Куюмджиева.

Цялото интервю със Светлана Куюмджиева можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Новопостроена и вече в ремонт, ЦДГ "Каменица" ще приема деца от септември

Община Пловдив ще направи всичко възможно всички проблеми с мухлясали стени, течове, паднали лампи и др. в новопостроената детска градина „Каменица“ да  бъдат отстранени до 1 септември. Това стана ясно днес, след като родители протестираха срещу лошото състояние на новата сграда на детската градина, която беше открита през декември миналата..

публикувано на 24.06.24 в 15:50

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33

86 зрелостници получават сертификати за работа в ТИЗ

159 ученици от Пловдив преминаха обучение по проект "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона". Днес 86 ученика от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас ще получат и своите сертификати за успешно завършен курс по „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ в Професионалната гимназия по..

публикувано на 24.06.24 в 10:22

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28