Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще ни зашлеви шамар с Турски поток

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев, който бе на посещение в България се срещна с държавните ни мъже, но не обеща нищо на България.

Коментарът за разговорите и резултатите е на Христо Казанджиев, енергиен експерт.

Русия не се интересува от газовия хъб „Балкан“. Турски  поток ще се реализира, когато има железобетонни гаранции от страна на ЕС. Коментира се интереса на Русия към изграждането на АЕЦ Белене, но той се коментира от дълго време.

Големият проблем е, че пред Турски поток излязоха възражения от ЕС. Той нарушава конкуренцията и не е в интерес на България.  Колкото и да се опитват управляващите да възстановят значението на България на газовата карта, усилията са грешно насочени и трудни. България загуби, защото Русия  ни заобиколи  заедно с Украйна.

Русия затваря входовете на България от юг за доставка на природен газ от други източници. Ясно декларира, че транзит на руски природен газ през България няма това значение. Русия постигна своите геополитически цели, и България отива в тъмния ъгъл.

Очаква се минимален ръст на потреблението на природен газ в България. В малка степен са реализирани политики в тази посока. ОТ 10-15 години се говори за участието на България в терминал за втечнен природен газ на гръцкото егейско крайбрежие. Освен приказки, друго нищо няма, въпреки, че този проект има много ясна перспектива за в бъдеще.

Газът от Азарбейджан се чака, и дали ще дойде изобщо? България да започне  реализацията на втечнен природен газ от Александруполис , да се махнат рестриктивните мерки за проучване на нефт и газ, в това число за шистов газ. България да започне много сериозни разговори с Румъния  и достъп до румънските газови ресурси, с които много скоро Русия ще излезе на европейския пазар. В тази посока България трябва да хвърли много сериозни усилия, но не го прави, и няма да го прави.

 Очевидно е, че България не работи за собствения си интерес. Какво правиха управляващите 10 години, за достъп до други източници, освен Русия? Големият шамар предстои да ни бъде зашлевен с Турски поток. Надявам се да отрезви управляващите и да вдъхне малко разум в дебелите глави на политиците.

 Интервюто с  енергийния експерт Христо Казанджиев е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33