Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светозар Гледачев представя последната си книга

Среща със Светозар Гледачев и представяне на книгата му „Хроники от една държава на кръстопът“ ще се състои в читалище „Алеко Константинов". 

В книгата си авторът разказва затова „какви неща се случиха и как много добре сме ги забравили“.  

"Няма жив човек, който да не е бил на кръстопът. Един, два пъти, сто пъти. Всеки ден. Всяко решение е кръстопът, който води в различни посоки с различни резултати. Докато целта се загуби, забравим я или се отчаем. Така се раждат депресиите. Много хора смятат, че управляват живота си. Други, че Бог ги направлява, а трети са се примирили с това, да се „влачат по течението“. Същото е и с държавите. Те също са на кръстопът, но хората в тях страдат, защото животът им преминава в обещания за по-щастлив живот зад следващия „завой“, след следващия кръстопът. Така, очаквахме „комунизма“, така очаквахме демокрацията, така очакваме щастието… За някои то все не идва, а за други няма и да дойде. България е на кръстопът-географски, това не можем да го променим. Исторически-защото сме в преход от една илюзия към друга. Но сме и в кръстопътя на епохата. През определени десетилетия, следват глобални икономически, социални, демографски и философски промени, след което светът и животът е различен, друг, далече от първоначалната ни цел. Но всичко това става с болка, мъка, катаклизми, дори войни. За да се роди новото-отмира старото. Каква беше България през този преход, който продължава, но не се разбира?..."

Светозар Гледачев е автор на няколко   книги: „ множество научни публикации в специализирани издания и в пресата. Автор е на учебник по маркетинг. Бил е банков директор, управител на приватизационен фонд, член на УС на редица предприятия от сферата на леката и тежката промишленост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Траяна Панайотова с втора изложба в галерия „Лабиринт“

Изложбата ѝ „Усещане за място“ се открива на 12-ти октомври, от 18 часа.  След впечатляващата ѝ първа самостоятелна изложба, през юни 2021 година, пловдивската публика има шанса, отново, да потъне в деликатните пространства на нейните картини. Траяна Панайотова е родом от Ямбол, завършила е професионална гимназия за приложни изкуства в..

обновено на 08.10.24 в 14:38

Картини съхраняват паметта за ценни сгради в Пловдив

Изложба на картини на пловдивски сгради със статут на културни ценности се открива в НБ „Иван Вазов“. Тя е част от ученически пленер, който целеше да привлече вниманието на гражданите към архитектурното наследство и проблема със загубата на ценни сгради от миналото заради неправилно стопанисване.  Изложбата се състои от 16 картини на младежи от..

публикувано на 08.10.24 в 08:49

Марта Радева представя „Човекът от последния вагон“

Марта Радева представя сборника с разкази „Човекът от последния вагон“ в „Петното на Роршах“. Авторката преподава български език и литература в Нов български университет.  Публикувала е статии в Сега, Култура, Дневник, Литературен вестник, Азбуки, Родна реч, Дар, Страница и др. Нейни разкази и есета са печелили  отличия в национални литературни..

публикувано на 08.10.24 в 08:44
Доц. д-р Младен Влашки

Преге - предаване за света на книгите, 05 - 11 октомври

В предаването за книги на Радио Пловдив на 0 5 . 10. 202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Потомството на Чосър. Англоезична поезия XIV –XXI век. 330 стр., тв. к., ок. 6А, Изток-Запад, 2024г. Иван Станков. На два гласа. 112 стр., ок. 3а, Хермес, 2024г...

обновено на 07.10.24 в 11:23

Концерт на Пловдивската опера в Епископската базилика

С камерен концерт, посветен на големия български композитор и диригент Иван Спасов, Държавна опера Пловдив отбелязва 90-та годишнина от рождението му, която се навърши тази година.  Ще бъдат изпълнени 5 композиции на Иван Спасов. Сред тях e сонатa за виончело и пиано. Челист ще бъде концерт-майсторът на пловдивската опера Анет Артинян...

обновено на 07.10.24 в 11:23