Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО и БСП искат оставки в "Пловдив 2019"

ГЕРБ е против оставката на Куюмджиева заради гей проекта

Според артдиректора проектът отговаря на програмата на "Пловдив 2019" и логично намира своето място в общото мото “Заедно”

| обновено на 13.03.19 в 16:25

ГЕРБ няма да подкрепят оставката на артистичния директор на Фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева, заради финансиран гей проект. 

Днес настояването за оставка  на Куюмджиева и кмета Иван Тотев заяви от трибуната в Общинския съвет Стефан Послийски от ВМРО. Подкрепиха го и съветниците отляво. 

Още в понеделник ВМРО поиска оставката на Куюмджиева заради отпускането на 7 000 лева на Фондация „ГЛАС“, която е организатор на Гей парада в София. 

ГЕРБ е против искането, но ако партиите внесат предложение в Общинския съвет, то ще бъде гласувано, коментира кметът.  

Според него нито съветниците, нито  УС на Фондацията  могат да дават оценка за художествената стойност на събитията. 

Вероятно става дума за неразбиране за това, в какво се състои същността на проекта на фондация GLAS, предизвикал остри реакции – заяви пред Радио Пловдив артистичният артистичният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева.  

Този проект не навира никому в лицето темата за сексуалността. Той отговаря на всички критерии за избор на финансиране, обясни Светлана Куюмджиева. 

По думите и, Фондация „Пловдив 2019“ не се намесва в съдържанието на заложените проектни идеи, тъй като това изцяло се програмира от страна на партньорите.  

„Ние нямаме намерение да организираме гей парад, този проект изобщо не се състои в това!“ – настоя Светлана Куюмджиева 

"Проектът поставя във фокус човешките права и борбата за равноправие, като търси съвременен прочит на балканските традиции в контекста на глобалното общество и дигитализираното ни съвремие" -  пише в изявление до медиите артистичният директор на "Пловдив 2019". 

С изложба, публична дискусия и музикално събитие „Балканска гордост“ представя фотографии, артефакти и аудио-визуални инсталации от прайд шествията в големите балкански градове, включително София.

Проектът оспорва стереотипи, но и търси диалога между различни социални, възрастови и етнически групи за подобряване на градската култура и разширяване на обществените хоризонти. Участие в него взимат и организатори на прайд шествия в Солун, Белград и Букурещ.

Основна цел и концепция на програмата на „Пловдив- Европейска столица на културата 2019“ е да покаже различни аспекти от съвременното общество, да включи разнообразни общности и малцинства, да включи изкуството и културата в помощ и защита на основни човешки права и на първата и най-важна ценност, проповядвана в голямото европейско семейство – свободата,  настоява  Светлана Куюмджиева.

В нейното становище  се казва още, че "по своята тема проектът напълно отговаря на основните концепции на програмата и логично намира своето място в общото мото “Заедно”.

Основно изискване по регламент към реализацията на проекта е политическата ненамеса в неговото съдържание, за което гарант е експертният екип на Фондация “Пловдив 2019” в това число и артистичния директор, пише Куюмджиева и подчертава, че подобни посегателства върху програмата могат да се третират само като прояви на цензура и дискриминация, за които има и съответни отговорни органи на национално и европейско ниво.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Това става по проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в системата за външно изкуствено осветление в гр. Асеновград“, а срокът за реализацията му е 18 месеца. Стойността на проекта е 1 078 679 лв., финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  Избраният изпълнител трябва да подмени 1747 бр. стари натриеви..

публикувано на 25.06.24 в 08:38

Промяна в движението на влаковете през Пловдив

От днес влиза в сила промяна в движението на влаковете през Централна гара Пловдив. Заради реконструкцията на Бетонния мост  се преустановява директното преминаване на композициите от и за Пловдив,  към и от южните направления в страната.  По тази причина международният бърз влак № 493 от София за Истанбул и № 492 от Истанбул за София ще се движи по..

публикувано на 25.06.24 в 08:36

Открива се OPERА OPEN

С концерт на прочутото сопрано Аида Гарифулина и оркестъра на Опера Пловдив на Античния театър ще бъде открит фестивалът OPERA Open. Едно от най-очакваните музикални събития в оперния афиш това лято e под диригентството на маестро Диан Чобанов. Специалното издание на OPERА OPEN включва две премиерни продукции с участието на световноизвестни..

публикувано на 25.06.24 в 08:32

Разследват има ли виновни за смъртта на британеца в болница

Районната прокуратура наблюдава досъдебно производство по повод смъртта на британския гражданин в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив . След събиране на всички доказателства наблюдаващият прокурор ще направи преценка за евентуално привличане към наказателна отговорност – съобщават от държавното обвинение. Разследват случай с пациент, починал след..

публикувано на 24.06.24 в 17:20

Нов опит за довършване на Зоологическата градина в Пловдив

Софийската фирма ще работи по техническото задание за довършването на пловдивската зоологическа градина, ако няма обжалване на обществената поръчка от друг кандидат пред Комисията за защита на конкуренцията. Заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов вече е подписал решението на комисията, класирала на първо място фирма „Екотийм“..

публикувано на 24.06.24 в 14:37