Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки случай е индивидуален, апокалипсис с пенсиите няма

На този етап става въпрос само за хипотези. Нито една пенсия от началото на годината все още не е отпусната, за да могат да се правят преценки как ще действат новите правила. Това по никакъв начин не касае и получаващите досега пенсии, а само тези, които предстои да се пенсионират през следващите години, подчерта  председателят на  социалната комисия в НС д-р Хасан Адемов.

По думите му, промяната на формулата за изчисление засяга индивидуалния коефициент с идея за по-голяма обвързаност между  размера на пенсията и осигурителния принос.  За размера на пенсията обаче имат значение не само индивидуалният коефициент, но още и годините  трудов стаж, осигурителният доход, растящият всяка година осигурителен доход за страната.

За тези 31%, които в новия анализ на НОИ заявяват, че биха могли да получат по-нисък индивидуален коефициент, все още не означава, че  бъдат с намалена пенсия. Тя е продукт на няколко компонента.

Всеки случай е индивидуален и не може да се прехвърлят върху кохорти решения, взети в края на миналата година. Синдикатите заявяват, че няма проблем, но моят скромен въпрос е защо тогава предлагат промени в законодателството? Това издава неубеденост и  неувереност, в това, което бе прието по тяхно настояване.

За да отпадне притеснението, трябва да се върви в посока на това, което подсказа управителят на НОИ. Индивидуалният коефициент да се изчисли и по двата начина и да се вземе предвид по-благоприятният за съответния пенсионер.

Д-р Адемов подчерта още, че ако бъде предоставено право на избор със законова поправка, на хората трябва да бъде даден гратисен период около 5 години, за да се успокои напрежението и изолират злоупотребите с отчитането на трудовия стаж и осигуровките.  

Бъдещето на пенсионния модел е свързано с демографската картина, със състоянието на пазара на труда и на икономиката. Не можем да бъдем обаче с апокалиптична прогноза за състоянието на пенсионната система, защото зад нея стои държавният бюджет. Участието му през последните години от 2015 до тази година намалява с около 700 млн лв, което говори, че нещата не са толкова тревожни.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Д-р Димитър Казаков, координатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“

Успешни са първите за годината донорства от УМБАЛ "Свети Георги"

Първите за годината - две донорски ситуации за годината бяха реализирана този уикенд в УМБАЛ „Свети Гeорги“ в Пловдив. За 24 часа –двама пациенти в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на седем души у нас и в чужбина.  Органите отпътуваха със самолети от летище Пловдив за Унгария и Германия, а във Военно медицинска академия - София и в..

публикувано на 30.09.24 в 14:44

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52

Ранното откриване на херниите е важно за успешното им лечение

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон в Пловдив“ в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии. Това съобщи в програма "Точно днес"  д-р Емил Райчинов от болницата. Той припомни, че заболяваванията от херния на предната коремна стена е най-честото заболяне в..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43

БЛС ще настоява за остойностяване на лекарския труд

Новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов представя днес приоритетите за 3-годишния мандат на избраното ново ръководство.   След като получи гласовете на 252-ма от делегатите на събора на съсловната организация в Пловдив, той  обеща да продължи политиката на БЛС от последните 6 години. Съзнавам каква голяма..

публикувано на 30.09.24 в 08:38