Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Звукът на киното" ни води в епохата на джаза с "Чикаго"

| обновено на 14.08.20 в 13:56

Тази събота в "Звукът на киното" слушаме „Чикаго“. Не парчета на световноизвестната американска група, а саундтрака от филма-мюзикъл, появил се на екран в края на 2002 година. Музиката е на Джон Кандър.

Кинолентата е филмова адаптация на едноименния мюзикъл, поставен от Боб Фос на Бродуей през 1975 година. За известността на мюзикъла „Чикаго” говори фактът, че той е имал 16 000 спектакъла и е бил гледан от седемнадесет милиона души по сцените на двадесет и пет държави в цял свят. 

Историята на римейка включва шест награди "Тони", получени през 1997 г., два приза "Лоурънс Оливие" и "Грами" за най-добър музикален  шоу албум. 

Филмът "Чикаго" е с бюджет 30 млн. долара и е заснет за пет месеца от Роб Марш. Това е режисьорът натрупал световна слава с филми като "Мемоарите на една гейша", "Карибски пирати" и "Девет". 

Филмът "Чикаго" има в своя актив шест Оскара, като сред тях е и този за най-добър филм. Припомняме, че номинациите, които филмът получи, бяха 13. "Чикаго" е отличен и с три награди "Бафта".

Снимка

В най-общи линии "Чикаго" разказва за славата и парите в епохата на джаза в едноименния град. Атмосферата на 20-те години на ХХ век пресъздават любими холивудски актьори, които дори пеят и танцуват и се справят съвсем не зле за непрофесионални певци и танцьори. Това са Рене Зелауегър, Катрин Зита-Джоунс, Ричард Гиър, Джон Райли.

В заключение, встрани от филма, да припомним, че хитовият мюзикъл  „Чикаго” е представян и на българска сцена. Постановката е на Бойко Илиев и Музикалния театър от 2017 година, е гостувала преди две години и в Пловдив със запомнящ се спектакъл на Античния театър в рамките на фестивала Opera Open. 

All That Jazz - Chicago

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" - протести и туризъм

Утрото с Радио Пловдив на 20 септември започва с актуалните теми и събития. Минаваме през два протеста, студентска конференция на тема съвременно изкуство, за да стигнем до туристическия сезон. Ето и темите и събеседниците. Фармацевтите готвят протести заради продажбата на лекарства с автомати. Какви са притесненията им питаме председателя на..

публикувано на 19.09.24 в 16:48

В симбиоза с „Вход свободен“

Привличаме вниманието ви с интересни акценти. Гостува ни Борислава Димитрова. Коментираме събитието „Еко-ЗооСимбиоза“, на 21 септември, в събота, в парк „Каменица“. С психотерапевта Кремена Станилова говорим за нуждата от отпускането, в рубриката „Брейнсторминг“. Очаквайте и рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев...

обновено на 19.09.24 в 09:40

Как ни променя есента - "Точно днес"

България да получи ресор "Стартъпи, проучвания и иновации" в следващия състав на Европейската комисия предложи председателят ѝ Урсула фон дер Лайен, като обяви номинираните. Сред тях е и бившата външна и правосъдна министър в България Екатерина Захариева, която ще отговаря за иновациите на европейско ниво. Тази информация отзвуча в..

публикувано на 18.09.24 в 18:31

Йордан Велчев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Йордан Велчев – писател, поет, историк, изследовател и бивш художествен ръководител на Регионален телевизионен център-Пловдив. Два пъти е носител на наградата „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура и два пъти печели награда „Пловдив“ за литература. „Най-голямата..

обновено на 18.09.24 в 15:53

Динамична сряда с "Вход свободен"

За предстоящия рецитал на световноизвестната пианистка Донка Ангъчева и за номинацията й за "Будител на годината 2024", ще си говорим с нея днес. В разговора ни очаквайте подробности и за програмата на събитието с вход свободен. В сряда спорим добронамерено и градивно в рубриката "За и против" с Дора и Дарина. Започваме след новините в 13.

публикувано на 18.09.24 в 09:30