Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуация, в която всеки с апартамент се чувства виновен, ме притеснява

Пред Сметната палата съм декларирал всичко което имам, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на въпрос за това дали има коментар за имотния скандал у нас. 

Притеснява ме тази ситуация с това, че във всеки един момент всеки, който има апартамент, трябва да се чувства виновен, каза в допълнение просветният министър. Той притежава два апартамента и за тях е подал данни пред всички институции, отговорни да следят сделките на властта.

Министър Красимир Вълчев и президентът на КНСБ Пламен Димитров обсъдиха предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда със студенти и преподаватели. Събитието е под формата на лекции от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0, а  домакин бе Пловдивският университет „Пайсий Хилендарски“.

Министър Вълчев говори пред студенти и преподаватели над половин час, в който основен акцент сложи над програмите за дигитализация. Той уточни, че е много важен пазарът на труда и според него трябва да се променят програмите на средното и висшето образование.

Ще се създават умения за работа с машини, които трябва да се управляват от компетентни програмисти, подчерта Вълчев. Министър каза, че приемът за следващата учебна година се преструктурира, като се намалява в социалните, икономическите и правните науки. Това се прави съгласно Постановление 64, което предвижда спиране на приема за 19 професионални направления. 

Те са предимно в областта на икономиката, администрация и управление, национална сигурност, туризъм. Това са специалности във висши училища, които са ги открили в последните 20 -30 години, и са в страни от основния им профил. 

При нулевия прием ще бъдат засегнати 9 държавни университета в страната. 

Всички държавни висши училища имат много силен профил, това са традиционните професионални направления и те трябва да заложат само на тях, защото системата няма да може да работи с толкова много студенти, тя трябва да се пренастрои да работи с по-малко студенти, подчерта министър Вълчев. Той посочи, че в държавните висши учебни заведения платеният прием се ограничава от МОН, но това което се наблюдава е, че търсенето на платено обучение намалява. 

Вълчев каза още, че сериозен недостиг продължава да има в инженерните, педагогическите и аграрните науки. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Катастрофа затрудни трафика по пътя Пловдив - Пазарджик, пострадал е водач

Повече от 3 часа движението по  пътя Пловдив - Пазарджик, в платното за Пазарджик, бе затруднено заради катастрофа между 2 коли. Тежко пострадал е водачът на един от автомобилите.  Инцидентът е станал след разклона за село Мало Конаре, съобщават очевидци на катастрофата. Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов уточни, че..

обновено на 06.07.24 в 17:32

Засилват мерките против пожари в депата за битови отпадъци

Заради периода с високи дневни температури пловдивската екоинспекция е изпратила писмени предписания на кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци.   В писмото си до общинските администрации  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло..

публикувано на 06.07.24 в 14:08

Пак инцидент с паркирани коли в пловдивския район "Южен"

Рано тази сутрин, около 5:30 часа, неизвестен шофьор е нанесъл щети по 3 паркирани автомобила на ул. "Пере Тошев", съобщават пловдивчани в социалните мрежи.  По непотвърдена информация до блъскането на коли се е стигнало след дрифт. "Някъде към 05:30 се чуха спирачки и удар", пише член на групата. "Да, тъкмо бях зад блока и се вдигна яка..

публикувано на 06.07.24 в 10:23

Специален ретро влак пътува от Септември до Велинград и Цветино

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път днес, когато е празникът на Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 06.07.24 в 08:20

Започват Велинградските празници на културата

Емблематичните „Велинградски празници на културата” ще бъдат открити официално днес, когато е и Денят на Велинград. За 51-ви път централният площад „Николай Гяуров” ще бъде сцена на различни изяви до 20 юли включително.  Денят ще започне в 9:00 часа с тържествена литургия, а след нея в 10.15 ч. ще бъде посрещната теснолинейката за..

публикувано на 06.07.24 в 07:54