Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов закон за корупцията ще отложи за дълго битката с нея

| обновено на 09.04.19 в 11:48

Председателят на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев обясни, че в момента не е налице нито една причина за отстраняване на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който е в отпуск след разкритието за огромната му надекларирана тераса. Законът повелява това да става при смърт, при невъзможност да изпълнява задълженията си и ако има в сила осъдителна присъда. В момента е в ход прокуроска проверка и е редно да се изчака нейното заключение.

На заседание в четвъртък комисията ще разисква казуса, но моето мнение е да не се избързва.

Според Ячев законът за противодействие на корупцията непрекъснато се актуализира и допълва и писането на нов, както препоръча президентът не необходимо. По думите му комисията работи, докладите й са приети от НС и не изключено именно разкритията  й да са причина за атаките към нея. Само за последната година са започнали съдебни дела за запор на имущество за 320 милиона лева.

Ако сега се тръгне към писането на нов закон това ще задвижи процедура, която ще отнеме години. Кой ще бори корупцията през този период?

Дебатът за това кой ще избира председателя на антикорупционния орган не е нов. Преди Румен Радев БСП също настояваха това да е правомощие на държавния глава. Практиката в повечето европейски страни е изборът да бъде от НС. Това гарантира парламентарния контрол и ако депутатите от БСП бяха в пленарната зала щяха да се запознаят с последния и доклад и да вземат отношение по него.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Страхът от Румъния възпира молдовците от еврочленство

Референдумът в Молдова за или против присъединяването в ЕС развълнува стария континент. Това се дължи не само на обрата при броенето, минималната разлика в полза на Брюксел, но и заради съмнението, изразено от президента на страната Мая Санду, че Русия купува гласове, които да спрат европейското развитие на страната. По последна информация,..

публикувано на 21.10.24 в 17:00

Ранната диагностика е ключът към успешното лечение

По повод Световния месец за борба с рака на гърдата, КОЦ – Пловдив организира кампания за безплатни прегледи и консултации за рак на млечната жлеза, която има за цел да акцентира върху профилактиката и  ранната диагностика.    В България всяка година се диагностицират между 3800 и 4000 жени с рак на  гърдата. Заболяването  е..

публикувано на 21.10.24 в 16:33

Социално-икономическите проблеми влияят на купения вот

За да имат възможност гражданите да гласуват независимо трябва да бъдат решени социоикономическите проблеми в малките населени места, т.е. властите да работят за привличане на нови работодатели, инвестииции, за подобряване на социалните услуги. Без такава политика ние няма да се справим с предпоставката за контролиране на вота. Това..

публикувано на 21.10.24 в 15:55

Нормално протича подготовката за вота в Пловдив и областта

Нормално протича подготовката за вота на 27 октомври – увери председателят на 16 РИК – Пловдив-град Калоян Сухоруков. 459 са секциите в града, като в 457 от тях ще има и машинно гласуване. Само в две секции в районите „Западен“ и „Тракия“ ще се упражнява само книжен вот, тъй като избирателите в тях са под 300 души. 3 са..

обновено на 21.10.24 в 11:42

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17