Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в Крумово отбеляза деня на авиацията

| обновено на 12.04.19 в 11:40
2
Снимка: БТА

Със специална програма и свободен вход  Музеят на авиацията край Крумово отбеляза Международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април.  

Акцент в празника бе 40-ата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов.  От нагледните материали посетителите научават за малкоизвестните, но с огромен световен принос български постижения в космонавтиката, в която област страната  ни има значимо участие още от 1957 година.  

Специално място в музея има легендарната космическа капсула, с която на ръчен режим са се приземили Георги Иванов и Николай Рукавишников след инфарктната ситуация, когато  тежка авария е заплашвала да ги запокити завинаги в открития Космос. Самата капсула има и тъжна земна история, но с щастлива развръзка – когато в хаотичните години след промените случайно е била открита захвърлена на площадка за скрап.  

Традиционно на този празник гостите могат да влязат в кабините на различни изтребители, били дълги години на въоръжение в българските ВВС. 

От години се подготвя пребазирането на Авиомузея от Крумово в Пловдив,но все още няма яснота кога. 

Интервю с директора на Музея на авиацията Рада Банялиева - звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

От 12 часа утре затварят за движение Бетонния мост

На 15-ти юни отварят ремонтирата част на улица „Кукленско шосе“.  Паралелно с отварянето на пътното съоръжение, ще се затвори за шест месеца Бетонния мост. Това обяви днес кметът Костадин Димитров. „Това е последният срок, който успяхме да договорим. Това е максимално отдалечаване, а и възможност за работа през летния период, когато..

обновено на 14.06.24 в 13:01

Дете от Костиево е в болница, блъснато от кола

Дете бе прието в болница, след като бе блъснато от кола в пловдивското село Костиево, община Марица . Момченцето изскочило внезапно на пътното платно и било ударено от преминаващ лек автомобил „Мерцедес“ с 55-годишен водач. Пробите за алкохол и наркотици на шофьора са отрицателни. Детето е било прието за лечение в пловдивска болница. Трима шофьори са..

публикувано на 14.06.24 в 12:15

Дарение на тестове от СЗО получава УМБАЛ "Свети Георги"

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще присъства на официално събитие, организирано от Световната здравна организация в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Поводът е дарение от СЗО на тестове и консумативи, предназначени за изследване и лечение на бежанци и хора с ограничени финансови възможности в България. Подкрепата на СЗО е в резултат..

публикувано на 14.06.24 в 11:05

Кметът на Ново Железаре загина в катастрофа

Кметът на хисарското село Ново Железаре Петър Ненов е открит мъртъв в канавка край пътя между селата Паничери и Старо Железаре, съобщиха от полицията в Пловдив .  61-годишният мъж е забелязан в безпомощно състояние малко след полунощ и е подаден сигнал на спешния телефон 112. На място са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ, като медиците..

публикувано на 14.06.24 в 10:47

Педагози и синдикати обсъждат в Пловдив приобщаващото образование

Над 13 хиляди деца и ученици от 4 до 16 годишна възраст са върнати през първия срок в образователната система, заяви в Пловдив служебният министър на образованието проф. д-р  Галин Цоков, който участва в националната научна конференция  “Актуални предизвикателства и добри практики в приобщаващото образование“ в Пловдивския университет "Паисий..

обновено на 14.06.24 в 10:46