Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден след ден" на 17 април

Снимка: Ghita Marius Bogdan

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев си е построил с европейски средства къща за гости, която никога не е функционирала като такава. Днес прокуратурата започна проверка дали изнесената в медиите информация отговаря на истината. За поредния епизод от обогатяването на политици, докато са на власт, и за злоупотребите със средства от ЕС ще говорим с Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Сдружение „Солидарна България“ и Колектив за обществени интервенции организират поредица срещи с хора с увреждания от цялата страна. Финалът е тази вечер в Пловдив, като преди това експертите се срещнаха и с пловдивчани с увреждания. За кампанията и резултатите от нея ще говорим с Ваня Григорова, експерт към КТ „Покрепа“ и член на „Солидарна България“.

Ще представим и първия от поредицата материали по общоевропейската кампания „ЕС – по-защитени заедно“. БНР е медиен партньор и представя истории на „всекидневните герои“ сред нас. Днешният герой е Райчо Соколов, началник на митница „Калотина“.

Ще говорим и за един от най-наболелите проблеми на пловдивчани – паркирането. За последните 7 години новорегистрираните автомобили в града са се увеличили с 50 000, а местата за паркиране не достигат, въпреки мерките, които предприемат районните кметства. По проблема работи Екатерина Костова.

Ужасът от горящата катедрала „Нотр Дам“ в Париж продължава да тлее в душите на милиони зрители по света, наблюдавали бедствието в нощта в понеделник. Вълната от съпричастност за спасяването на знаковия паметник на европейската култура накара много хора – и бедни, и богати, да дарят средства за възстановяването на катедралата. Близо 1 милиард долара вече са събрани. За емоциите, разтърсили зрителите на горящата светиня в Париж, и за дарителството в дните преди Възкресение Христово ще говорим с Рафи Асланян, българин, който от над 50 години живее във френската столица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изпращаме септември "Точно днес"

На 30 септември посрещаме новата седмица с актуални теми и коментари на важните събития. В утрото на понеделника ще говорим за транспорт, здравеопазване, политика и младите хора.  Жителите на пловдивските села Труд и Войводиново протестират, обединявайки усилията си за по-добър транспорт. Войводиново се бори за възстановяване на автобусна линия №15,..

обновено на 29.09.24 в 16:51

Различен следобед с Клуб "Неделя"

В последното септемврийско издание на Клуба първият ефирен час запазваме за едно пътешествие до страната Плодострания :))) Наш гид ще бъде и звестната куклена актриса Мария Лазарова-Меце, която заедно със своята внучка Лазарина ни гостуват за да представят дебютната си детска книжка „Червейчетата от страната Плодострания и господин Магданоз“...

публикувано на 29.09.24 в 15:05

Есенно и хармонично с „Шейкър“

Динамично ще е днес. На хоризонта е астробюлетинът за октомври, със Стефи Недевска. Говорим за награди с хайку поета Владислав Христов. Този път, поредната награда за него, идва от конкурса „Морето“, в Ахтопол.  Художничката и писател Марина Иванова ни споделя за благотворително събитие за бездомните животни, което организира на 4-и..

обновено на 28.09.24 в 17:11

Протести и култура - теми в "Ден след ден"

Жители на село Труд и работещи във фирмите в община Марица излизат на протест в неделя заради проблемите с градския транспорт. Протестиращите, подкрепени и от местния бизнес, настояват за възстановяването на автобусна линия № 1, която от години не се движи до селото. В момента основният транспорт е маршрутка №5, която обаче не спазва разписанието,..

публикувано на 27.09.24 в 14:45

"Вход свободен" по пътеките на родолюбието

Благодарение на образованието на Националната програма „България-образователни маршрути” на Министерството на това и научната група от 40 от ученици 6,7 и 8 клас от българското ОУ „Христо Ботев” към Културно-информационния център в Цариброд за първи път е на посещение в България от 26 до 29 септември.  Как протича тази благородна инициатива ,..

публикувано на 27.09.24 в 10:15