Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха родителите на изоставеното бебе

Бебето ще бъде настанено в приемно семейство на 30 април, когато то бъде изписано от болницата

| обновено на 25.04.19 в 14:07

Задържана е майката на изоставеното 5-месечно бебе в района на Централна гара Пловдив. 26-годишната Галя била открита при родителите си в старозагорското село Обручище – съобщи районният прокурор Чавдар Грошев. 

До майката полицията стигнала, след като в Кричим бил открит бащата на детето Григор. Той пък бил установен, след като свидетел разпознал бебето от снимката в телевизионните репортажи и подал сигнал в полицията. Григор все още е задържан с полицейска мярка, но срещу него няма да бъдат повдигнати обвинения, тъй като не е бил съпричастен към случая.

Малкият Мохамед бил изоставен от майка си при нейно спонтанно решение в района на Централна гара, където Галя често просела. Според показанията й тя изоставила бебето от недоимък и поради невъзможност финансово да се грижи за него.

28-годишния баща обаче от своя страна е заявил, че има желание да се грижи да детето. Малкият Мохамед обаче не е припознат от него, макар че той е негов баща. Според показанията, когато момченцето се родило, баща му бил в чужбина и така не е имал възможността да припознае детето.

За престъплението, извършено от Галя, Наказателният кодекс предвижда до 3 години затвор.

Малкият Мохамед е роден през декември, а Галя и Григор живеят на семейни начала от около 3 години.

Детето бе изоставено на 23 април на паркинг зад бившето кино „Гео Милев“, като до него бе открита бутилка с мляко. В момента малкият Мохамед е настанен в педиатрията на УМБАЛ „Св. Георги“ в добро здравословно състояние.

Изоставеното дете ще бъде настанено в приемно семейство на 30 април, когато то бъде изписано от болницата – заяви за Радио Пловдив директорът на Социално подпомагане в Пловдив Надя Танева.

„Ако бащата иска да се грижи за малкия Мохамед, той първо трябва да припознае детето, като си има съответната процедура за това“ – разясни Танева.

Служба „Закрила на детето“ започва проучването на широк кръг роднини на двамата родители, и ако се установи, че няма кой да се грижи за детето, и ако майката подпише съответната декларация, момченцето ще бъде вписано в регистъра за пълно осиновяване. Дотогава детето ще остане в приемно семейство в град Пловдив – заяви Танева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мъж с трансплантирано сърце се разходи с кардиолога си в Смолян

Димитър Костов, който от една година живее с трансплантирано сърце, се включи в инициативата днес „Разходи се с кардиолога си в Смолян“. В световния ден на сърцето десетки смолянчани преминаха през информационния пункт в центъра на града, консултирайки се с кардиолози от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Смолян и се присъединиха..

публикувано на 29.09.24 в 16:33

Вятърът събори голямо рекламно пано в Северната индустриална зона

Въвежда се ограничение на движението на надлеза до бившия завод "Ален мак", в посока Труд. Причината е премахване на голямо винилно рекламно пано от фасадата на сградата, което се е скъсало от вятъра.  До приключване на работата на екипите на пожарната, автомобили ще се пропускат само в лявата лента. От ОД на МВР апелират шофьорите  да преминават..

публикувано на 29.09.24 в 16:13

Протест за градски автобуси от Труд до Пловдив блокира трафика за Карлово

Жители на село Труд блокираха пътя за Карлово в отсечката от центъра на селото до кръговото движение за село Строево. Протестът им е срещу липсата на удобен и устойчив автобусен транспорт до Пловдив. Те настояват за възстановяването на автобусната линия № 1, която преди повече от 10 години бе спряна, а оттогава единствената им връзка е маршрутка № 5...

публикувано на 29.09.24 в 13:26

Две донорски ситуации дадоха шанс за живота на петима пациенти

Две донорски ситуации за 24 часа в УМБАЛ “Свети Георги” дадоха шанс за живот на петима.  Първата донорска ситуация даде шанс за живот на четирима души. След установена мозъчна смърт при 56-годишен мъж близките му се  съгласяват да дарят органите му.  Ситуацията е реализирана в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, от екипа на болницата с координатор д-р..

обновено на 29.09.24 в 12:17

Заради птичи грип умъртвяват над 11 000 фазани, пуйки и яребици в Стряма

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на птичи грип в  птицевъдна ферма в село Стряма, община Раковски.  В нея се отглеждат 6 842 фазана, 375 диви американски пуйки и 3 750 яребици. Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Стряма, Калековец и Трилистник.  В..

публикувано на 29.09.24 в 12:12