Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Артист на седмицата" представя пианистката Кристина Маринова

| обновено на 09.05.19 в 23:03

В „Артист на седмицата“ ви срещаме с  пианистката Кристина Маринова.



„Сцената ми дава възможност да се докосна до една много широка амплитуда от хора, които са много различни от всичко, което ми е познато. И за това, тя ми дава едно от най-големите удовлетворения в живота. За мен музиката е най-универсалният език и диалогът , който се случва в камерната музика ми предоставя едно много силно космическо усещане! В живота сме заобиколени от поляризация, а в музиката има една любов, което носи много силно обединение, което пък ни дава възможност да се сбогуваме с различията и разделенията си. Независимо какво правя, аз винаги се завръщам към сцената, защото тя магически ме привлича!"

Родена и израстнала в Пловдив , където завършва и първата част от своето образование в СМУ „Добрин Петков“, в класа по пиано на изтъкнатата преподавателка Светлана Косева, Кристина Маринова продължава обучението и развитието си в Съединениете Американски Щати, защитавайки магистърска степен в едно  от най-престижните учебни заведения за музика – Университетът в Мичиган, в Ан Арбър, където е приета с пълни стипендии. След дипломирането си, младата пианистка става професор в Университета в Литъл Рок, Арканзас, където преподава в продължение на десет години. Заедно с преподавателската си дейност, Кристина Маринова се развива и като диригент, корепетитор, ръководи хор и местната опера, основава и първият аутрич клас, избрана е  за официален пианист за конкурсите на Метрополитън  Опера. В този период основава и свой собствен музикален инстирут и оглавява Wildwood park, Литъл Рок, за изпълнителски изкуства. Работи като директор на няколко опери и участва в журирането на множество конкурси.

В момента живее и работи в Ню Йорк , а през месец юни ще бъде част от солистите на дебютното издание на Фестивала „Пловдивски Камерни Срещи“.

В развитието си и в своята практика, пианистката Кристина Маринова черпи от опита и вдъхновението на много големи имена от класическата сцена като Артур Грийн,  Алан Смит, с който работи в периода, когато живее и твори в Лос Анджелис, Марго Гарет – дългогодишен преподавател в Джулиард Скул, Йовчо Крушев, с който работи при обучението си в Музикална Академия „Панчо Владигеров“ и много други, но също от първия си учител – Светлана Косева, за която казва, че поставя началото на професионализма и етикета на изпълнителското изкуство.

В разговора си с талантливата пианистка, се връщаме се назад във времето на спомените, които така или иначе бележат формирането на всеки творец. В този случай обаче, ще бъдат спомени  в бъдеще време, заради очакването от срещата с любимата публика и колеги-приятели, на сцените на „Пловдивски Камерни Срещи“, през юни.

Какви са проектите, по които работи в момента, какво са вълненията по предсточщото завръщане на Пловдивска сцена, след двайсет години, чуйте от разговора ни в прикаченото аудио.

В „Артист на седмицата“ ви срещаме с пианистката Кристина Маринова. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29

Фестивалът за шансони "Златен ключ" - за 21-ви път в Пловдив

Днес се открива 21-вият Международен фестивал за шансони "Златен ключ"  - Пловдив 2024. Всяка година той  се организира от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България. Тази година духът на фестивала ще бъде шоколад и шансони, като френският майстор Венсан..

публикувано на 28.06.24 в 08:35

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

публикувано на 27.06.24 в 12:56

Световни знаменитости и млади таланти в Епископската базилика

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща“ продължава с концерт в Епископската базилика „Световни знаменитости на една сцена с млади таланти“. В проявата ще участват американското сопрано Елизабет Поуп, пианистката Виктория Василенко и перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев. Според критиците Елизабет Поуп притежава бистрота на..

публикувано на 27.06.24 в 08:20

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58