Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църковният канон не се променя, променили са се хората

Изказването на митрополит Николай беше много коментирано и предизвика разнопосочни реакции, но трябва да осъзнаем, че то ангажира само пловдивския митрополит, коментира за Радио Пловдив философът, публицист и журналист Тони Николов, който е специализирал в Папския институт за Изтока.

Той посочи, че преди думите на дядо Николай е имало официално посрещане на папа Франциск в Светия Синод на БПЦ, където патриарх Неофит е изразил изключителна радост от тази визита.

Тони Николов добави, че освен реакцията на митрополит Николай, още двама български митрополити са коментирали папската визита, но в съвсем друга посока. В официалните си профили във фейсбук Русенският митрополит Наум каза, че е против всякакви виртуални демонизации и световни конспирации, които „наши братя“ искат да наложат. От своя страна Западноевропейският митрополит Антоний заявява, че посещението на папа Франциск е преминало съвсем нормално и не трябва да има никакъв страх.

Разбираемо обаче се обръща повече внимание на рязкото изказване на митрополит Николай, защото то разбива талвега на една по-балансирана официална реакция, каквато всъщност имаше, добави Тони Николов.

Той припомни, че разделението между двете църкви е още от 11 век. Затова остават и големите различия през вековете, макар че има различни опити за унии с Рим.

Историята на българския католицизъм все още не е написана, самите ние в България не знаем много за собствената си история и сънародници – много хора в страната едва сега разбраха за град Раковски и затова че там има такава голяма католическа общност.

Тони Николов заяви, че папа Франциск се е държал много по-български от мнозина българи, като е посочил наши световни приноси и емблеми в българската история каквито са Светите братя Кирил и Методий.

В Събитието за мир в София беше изпратено ясно послание към целия свят – именно да има мир, каза още Тони Николов.  Никой не иска да се прекрачват канони, но има неща които могат да се направят – примерно да имаме присъствие на подобни събития. Макар че на площада в София имаше православни деца и български политици, които също са православни. 

Присъствието е важно. В миналото е имало такива знаци и жестове. Самият покоен вече пловдивски митрополит Арсений е присъствал на обща молитва в Асизи. Тоест не са се променили каноните, хората са се променили, каза в заключение Тони Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34