Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 поети от 11 държави на поетичния фестивал "Орфей"

| обновено на 09.05.19 в 07:16
Снимка: БГНЕС

Вторият  Международен фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2019  започва от днес до 12 май  в Пловдив. Той събира 13 поети от 11 държави: САЩ, Русия, Испания, Турция, Дания, Израел, Северна Македония, Румъния, Сърбия и България.  

Откриването  тази вечер от 18 ч. и по-голяма част от фестивалните събития ще се състоят в  Малката раннохристиянска базилика, която ще отвори вратите си за езика на поезията.  Ще бъдат осъществени две поетически четения и писателски форум с тема “ Фигурата на Орфей между мита и  мига“.  

Пловдивските поети ще участват в две от четенията, в Радио Пловдив и в Дружеството на пловдивските писатели. Между тях са и журналистите от Радио Пловдив  Екатерина Костова и Стоян Терзиев. 

 Специален гост на фестивала е световноизвестната датска пианистка Кристине Бьорке, която ще изнесе едночасов концерт в Културния център на Радио Пловдив с поетическо четене на поети от Пловдив. Радио Пловдив е съорганизатор на концерта.  

Гостуващите поети ще се присъединят и към шествието в чест на делото на Светите братя Кирил и Методий. „Орфей“ – Пловдив 2019 е  част от културния календар на община Пловдив, след като първото издание през 2018 г. беше по  Културната програма за Българското председателство на Европейския съюз. 

Голямата награда Орфей за изключителни достижения в поезията получава  българският поет, прозаик, есеист и философ Златомир Златанов по време  на официалната церемония за откриването на  фестивала. Решението е на жури в състав  проф. дфн Светлозар Игов, доц. Д-р Елка Димитрова и д-р Антон Баев.

Ще бъдат връчени  още четири награди „Орфей“ – Пловдив 2019: „Лирата на Орфей“ – за стихотворение от поетическите четения; „Орфей“ – за цялостно авторско представяне; „Евридика“ – за любовна лирика, „По следите на Орфей“ – за есе от писателския форум.

Организатор на поетичния фест е фондация „Лик“ с председател на УС Антон Баев. 

Чуйте интервюто с Антон Баев в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Художничката Соня Русков гостува в Пловдив с „Будни сънища"

Българската художничка Соня Русков , която от 24 години живее в Германия, ще дебютира пред пловдивска публика с изложбата “ Будни сънища ”. Тя се открива в петък от 18 часа в пространството на експозиция “Мексиканско изкуство” към Градска художествена галерия – Пловдив. Живописните платна на Соня Русков отразяват тревогите на човека от 21 век,..

публикувано на 09.10.24 в 09:00

Камен Донев поднася „С най-голямо уважение“ на Пловдив

Премиерата на спектакъла "С най-голямо уважение!" от Камен Донев е тази вечер в голямата зала на Драматичния театър в Пловдив. Авторският спектакъл на Камен Донев е създаден специално за трупата на Пловдивския театър. Режисьор е Камен Донев, сценографията и костюмите са дело на Ивайло Николов, а музикална картина – на Людмил Стойнев и Камен Донев...

обновено на 09.10.24 в 06:42

Траяна Панайотова с втора изложба в галерия „Лабиринт“

Изложбата ѝ „Усещане за място“ се открива на 12-ти октомври, от 18 часа.  След впечатляващата ѝ първа самостоятелна изложба, през юни 2021 година, пловдивската публика има шанса, отново, да потъне в деликатните пространства на нейните картини. Траяна Панайотова е родом от Ямбол, завършила е професионална гимназия за приложни изкуства в..

обновено на 08.10.24 в 14:38

Картини съхраняват паметта за ценни сгради в Пловдив

Изложба на картини на пловдивски сгради със статут на културни ценности се открива в НБ „Иван Вазов“. Тя е част от ученически пленер, който целеше да привлече вниманието на гражданите към архитектурното наследство и проблема със загубата на ценни сгради от миналото заради неправилно стопанисване.  Изложбата се състои от 16 картини на младежи от..

публикувано на 08.10.24 в 08:49

Марта Радева представя „Човекът от последния вагон“

Марта Радева представя сборника с разкази „Човекът от последния вагон“ в „Петното на Роршах“. Авторката преподава български език и литература в Нов български университет.  Публикувала е статии в Сега, Култура, Дневник, Литературен вестник, Азбуки, Родна реч, Дар, Страница и др. Нейни разкази и есета са печелили  отличия в национални литературни..

публикувано на 08.10.24 в 08:44