Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларката Даниела Щерева в "Артист на седмицата", 6-12 май

В "Артист на седмицата" ви представяме цигуларката Даниела Щерева. Оркестрант  в „Нейпълс симфони” във Флорида (САЩ), преподавател по цигулка, солист в многобройни камерни и солови концерти.

"Възможността да пътуваме, да се сравняваме с останалата част от света, за да знаем къде реално стоим и принадлежим, след като израстнахме зад ''желязната завеса", за да продължим развитието си като музиканти, е прекрасната възможност, която се откри пред нашето поколение!" 



Даниела Щерева е родена в Пловдив в семейство с дълбоки музикални традиции. Завършва Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” през 1997г. в класа по цигулка на Елена Дойкова и на Елена Койнова.

За високи художественотворчески постижения през годините на обучение в училището е удостоена с престижната награда на институцията на името на Добрин Петков. През 2000г. завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София в класа на проф. Евгения-Мария Попова и на проф. Йосиф Радионов. Продължава обучението си в Университета в Луизиана (САЩ) по покана на проф. Кеворк Мардиросян, при когото завършва магистратура. От 2003 до 2008 година специализира в степента „Артист Диплóма” в класа на проф. Сайръс Фороу – възпитаник на легендарния Давид Ойстрах. През същия период участва в многобройни международни конкурси, сред които е носител на първа награда от конкурси във Вашингтон, 2006г. и в Бока Ратон, Флорида, САЩ, 2007г., полуфиналист в конкурсите „Сибелиус”, 2005г., в Индианаполис, 2006г., „Сарасате”, 2007г. и „Майкъл Хил, 2007г. През 2011г. печели Трета награда на Международния конкурс „Панчо Владигеров” в Шумен.

Работила е като концертмайстор и оркестрант в САЩ. Участвала е в концерти на симфонични оркестри в Питсбърг и Бостън.

Даниела Щерева е солист в предстоящото премиерно издание на фестивала "Пловдивски Камерни Срещи" от 9 до 16 юни 2019.

http://plovdivchamberencounters.com/



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Николай Панайотов представя изложбата "Алафранга" в Пловдив

Художникът Николай Панайотов  представя най-новата си изложба в зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32.   Тя се нарича „Алафранга“ и съдържа експресивни живописни платна от последните творчески години на художника, както и провокативни 3D скулптурни инсталации, представящи различен и съвременен аспект на тема алафранга.  Базирайки се на..

публикувано на 18.06.24 в 06:30

Белгийският пианист Верстапен свири на Античния театър

Тази вечер на Античния театър ще се състои концерт на световноизвестния белгийски пианист и композитор Даниел Верстапен и гости Нина Николина, Любо Киров, „Магическите гласове“, Калин Вельов – перкусии и Дамян Йорданов – кавал, народен хор при Музикалното училище „Добрин Петков“ и спортен клуб по художествена гимнастика „Тракия“. Събитието..

публикувано на 18.06.24 в 06:25

Жена - истории за Вселени

"Не съм от тези актриси, които си мечтаят. Аз имам щастието да работя с колеги, не само режисьори, но и актьори, на които наистина се възхищавам, и с които ми е приятно да работя. В ролите, които са ми предлагали винаги намирам нещо, което да ми е интересно и с което да се захвана. Има и такива роли, които отказвам, такива, които малко бягат от..

публикувано на 17.06.24 в 13:40

Изложба показва съкровищата на Пловдивската митрополия

В храм "Свети Димитър Солунски" в Стария град ще бъде открита изложба на богослужебна утвар и одежди "Из църковното минало на Пловдивската света митрополия". В нея посетителите ще могат да видят икони, църковна утвар и богослужебни одежди, които за първи път ще напуснат хранилищата на Пловдивската митрополия.  Изложбата се реализира със..

публикувано на 17.06.24 в 06:53

Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурса #ДО 40

Многоезичния литературен сайт Plovdivlit, който е най-голямата литературна платформа в града под тепетата, отличи двама автори, вместо един в тазгодишния конкурс за стихосбирка #ДО 40.  Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурса от общо 12 ръкописа, постъпили до обявения срок 24 май.  Стихосбирките „Небесно гнездо“ от Жени Щерева и „Между тук и..

публикувано на 16.06.24 в 15:18