Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Камджалов за спектакъла "В кръга на песента"

Пловдив се потапя „В кръга на песента“ - интерактивният спектакъл на световно известния диригент и визионер Йордан Камджалов, реконструира античната традиция за колаборация между публика и изпълнители. Авторски разработки на Й. Камджалов, базирани на музиката и текста на втори дял на паневритмията, „Слънчеви лъчи”, изграден на основата на български традиционни ритми и мотиви- на сцената на Античен театър.Тема на музиката и текста е освобождаването на Човека - разговатяме с маестро Йордан Камджалов. 

Интервюто чуйте в прикаченото аудио.


"Да влезем заедно в творчеството, в идеята за светлина и просвета, за едно колективно ограмотяване, което е неразривно свързано с изкуството.Да създадем усещане за посока, на сцената на Античния театър, защото посоката е по-важна от завършеността. За мен сцената е място на извънредност!"


В Интерактивният спектакъл  "В КРЪГА НА ПЕСЕНТА", воден от международно признатия визионер Йордан Камджалов, за първи път пред публика ще бъдат съчетани трите формата на Музикална лаборатория за човека, основани от Йордан Камджалов, с диригент Мая Василева:

Музикална лаборатория за Човека – камерен състав

Музикална лаборатория за Човека – хоров формат

GENESIS CHAMBER ORCHESTRA

Музикална лаборатория за ВСИЧКИ – наречен България ПЕЕ, в който ще бъде включена като активен участник цялата аудитория на Античния театър.

 Йордан Камджалов учи дирижиране в София и в Берлин, както и в майсторски класове при диригенти от световна величина. Едва тридесетгодишен е избран за музикален генерален директор на културния център в германския град Хайделберг. Камджалов е първият чужденец на тази длъжност. Неговите сезони там са най-касовите в историята на операта и оркестъра.

Йордан Камджалов създава и фондация на свое име за подпомагане на млади български творци. Известен е с търсенията си на единство между музика, философия и наука.Той е артистичен директор и главен диригент на международния концептуален културен проект Genesis Orchestra и на „Музикална лаборатория за Човека“.

 "Музикална Лаборатория за Човека" е създадена през 2014 г. от Йордан Камджалов с главен диригент Мая Василева. Концептуалният проект стъпва върху българската хорова традиция. Основни инструменти в този изследователски процес са звука и словото. Основният импулс за раждането на тази идея е копнежът вътрешното пространство, което всеки носи в себе си, да се споделя и отразява във външното акустическо пространство.

Проектът е част от Европейска столица на културата Пловдив 2019.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34