Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Артист на седмицата" представя виртуозната Донка Ангъчева

| обновено на 23.05.19 в 17:01

В „Артист на седмицата“ ви срещаме с пианистката Донка Ангъчева.

Виртуозната пианистка дебютира на българска сцена, като солист на Пловдивската филхармония на десетгодишна възраст. Ученичка на Милена Моллова (студентка на Емил Гилелс), мо първо на пловдивските преподаватели Мария Славова, Дияна Славова и Поля Костова , Ангъчева печели много награди на международни конкурси за пиано от ранна възраст.

Специалният комплимент на Бьозендорфер към пианистката Донка Ангъчева и солистите на фестивала "Пловдивски Камерни Срещи" е изключителният концертен роял Бьозендорфер - 280 Виена Концерт , който изпращат за изявите в Пловдив, заедно с екип по обслужването на инструмента.


Донка Ангъчева завършва обучението си с известния пианист и учител Хайнц Меджиморец, член на Хайдн Трио, в Университета по музика и сценични изкуства във Виена.

Днес, изявите като солиращ пианист са свързани с най-големите музикални сцени в световен мащаб.

Донка Ангъчева  често концертира с нейния ансамбъл Trio d'Ante, включително във Виена Musikverein през 2006 и 2010 година.

Солист е на множесво филхармонични оркестри, а освен като изпълнител, пианистката вдъхновява и като преподавател по пиано в престижни учебни заведения като Музикалната Консерватовия във Виена.

Критика от Валтер  Лебхарт за най-престижното културно издание в Швейцария – „Музика и театър“

„Българската пианистка Донка Ангъчева посвещава втори диск на любимия си композитор Франц Лист.  Тя добавя „Посвещение“ към своя покровител Хайнц Ешлиман, автор на монументалната скулптура, вдъхновена от Лист “Композитор”.  В страстния си темперамент, сравним с Марта Аргерих, Ангъчева  изследва всички дълбочини на сонатата в си минор, с невъзмутимо удоволствие и остри контрасти.  Нейната сложна виртуозност е в услуга на художественото изразяване, далеч от всякаква  крайна  самоцел.  С типичната си  романтична звукова поезия тя изпълнява третото  утешение от Лист. В бравура “Тарантела” от “Венеция и Наполи” тя е повече от блестяща във виртуозността на нотния текст.  Изумителна  лекота има и в изпълнението й на  така трудните октавови повторения.“

Донка Ангъчева завършва обучението си по камерна музика в консерваторията на Queen Elizabeth Music в Брюксел, където учи в известния квартет „Артемис“.


Критика след концерт на Trio D'Ante в Ментон - Франция

"Изпълнителите от Триото Д'Анте, категорични в сценичното си присъствие, с  емоционален ентусиазъм  ,класа и  елегантност, въудушевиха публиката с виртуозността и поезията в изпълнението на музиката  на Шопен и  Рахманинов .  Вчерашният концерт ще направи история в Ментон."

Ангъчева участва в известни музикални зали и прочути фестивали, сред които фондация "Карлос де Амберес" в Мадрид, Сала Мария Кристина, Малага, фестивал "Аполония", Кунстзентър Арт Сър Урбан, Швейцария, Тонхале, Цюрих. Нейното трио е поканено на Фестивала за радио Франция и Монпелие, Фестивала за музика на Ментон, Франция, и на фестивала Шопен в Културния център Флагей в Брюксел. Работила е и в зала "Моцарт" на виенския концертхаус и в голямата зала на Palais de Beaux Arts в Брюксел.

В дискографията на Донка Ангъчева присъстват осем компактдиска с едни  от най-известните творби на Бетовен, Шопен, Лист, Рахманинов, Шостакович, Пиацола, Нино Рота и Адинсел.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Александър Секулов в "Срещи"- те тази събота

"Пловдив е далекоглед. Ако го обърнеш от правилната страна, виждаш надалече, ако го обърнеш от неправилната, си разбиваш носа в първото препятствие." Александър Секулов. С автора на фрагментите ВЪЗХВАЛА НА ПРОВИНЦИЯТА Александър Секулов тази събота си говорим за Пловдив, за провинцията, за Бог, за смисъла да сме тук.  Слушайте, има какво да чуете...

обновено на 29.06.24 в 12:47

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

обновено на 29.06.24 в 09:29

Мощно музикално шоу превзема Бунарджика

В Пловдив започва четвъртото издание на музикалното събитие, наречено „Пътят към върха“, с повече от 50 артисти, които ще се разгърнат на общо на 6 сцени на  хълма Бунарджик.   Организаторите са заложили в програмата разнообразни по жанр и стил концерти, подходящи за различните вкусове и предпочитания на публиката.  От 16.00 до 22.30 часа,..

обновено на 29.06.24 в 08:57

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29

Фестивалът за шансони "Златен ключ" - за 21-ви път в Пловдив

Днес се открива 21-вият Международен фестивал за шансони "Златен ключ"  - Пловдив 2024. Всяка година той  се организира от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България. Тази година духът на фестивала ще бъде шоколад и шансони, като френският майстор Венсан..

публикувано на 28.06.24 в 08:35