Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден след ден" за буквите и словото

Честит празник!

На 24 май  говорим за книгите, грамотността, нуждата от просвета и култура. Говорим с учители, преподаватели, дейци на словото и перото. Ще си припомним отново за делото на солунските братя и за  завещаното ни от тях  защото:

24 май не е просто поредния официален празник - това е денят, в който всеки българин може да се гордее, че е потомък на нация, заемаща стратегическо място в историята на Европа.

24 май е символ на достойнство, традиция и духовност. Все неща, от които  имаме нужда, ние забързаните, обърканите, днешните българи, изправени пред дилемите на бита и оцеляването.

Ще видим и чуем  как Пловдив  ЗАЕДНО отбеляза празника—обсипан с цветя и огласян от детски смях, песни и радост.

Иванка Петкова ще ни разкаже за шествието и началото на празника.

Тя ще ни запознае  и с Елена Велкович, председател на Българското културно дружество в Нови Сад и с нейните ученици, които се включиха в шествието с ръчно изработени букви.

Ще бъдем част от  проекта „ Почеркът на Пловдив“  на фондация „Пловдив 2019“, който цели да събере и анализира специфичния ръкописен почерк на града, и да го претвори в уникален по рода си шрифт, който да остане като част от наследството на Европейската столица на културата 2019 и след годината на титлата. Артистичният директор Светлана Куюмджиева ще е наш събеседник.

Ще бъдем и част от празничния „Фестивал на ученето“, организиран от  Сдружение 365. Училището на открито ще бъде на шест различни локации в Европейската столица на културата, а обединителната нишка между обученията е културата и различните й проявления, които изграждат града и хората му. Един от организаторите Димитър Димитров ще ни разкаже повече.

В деня на словото Екатерина Костова ни среща  и с Йордан Велчев - поет и писател, но също историк и есеист. Два пъти носител на наградата „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура, два пъти носител на Награда Пловдив за литература.

Да празнуваме!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обществени неволи и политически не/известни „Точно днес“

Уви, и след втория кръг консултации при президента Румен Радев, неизвестните пред България остават. За тях ще говорим в утрото на 26 юни, ето какво ще чуете във времето до 9.30 ч.: Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ в ролята на опозиция. Как ще се разбърка политическият пъзел? Политологът и университетски преподавател..

обновено на 25.06.24 в 16:56

"Вход свободен" - за даровете на лятото

С някои препоръки за справяне с жегата ще започнем днес! След това ще ви разходим из афиша на Пловдив за предстооящите дни - ще ви срещнем с балерината Нора Маршаха от Денс Студио "Магнифик", с която говорим за предстоящата балетна гала вечер. С театралния режисьор д-р Сашо Петков, ще ви разкажем за събитието, което Театър А'Парт организират тази вечер...

публикувано на 25.06.24 в 09:30

"Точно днес" по стълбицата на лятното време

Вторник утро с темите на програма "Точно днес" от 07:00 до 09:30 часа: Как ще се конфигурира новото управление, или ще се наложи повторим изборите през есента, з а сложните преговори, за правителство на малцинството, говорим с политолога доц. Иван Начев . Антония Попова разговаря със заместник-кмета Иван Стоянов, за това как Пловдив да има..

публикувано на 24.06.24 в 14:27

"Вход свободен" на Еньовден

Ако живеете на принципа "не ме е еня" за нищо, днес е различно  дори за вас. Днес  е Еньовден! Честито на  имениците и нека всички бъдем здрави! В магичната реалност на този ден ще се огледаме в легендите и обичаите послучай този необикновен празник на доброто вълшебство. Свежа музика, пъстри любопитности и интересни гости очаквйте в днешното издание на..

публикувано на 24.06.24 в 09:50

По стъпките на лятото "Точно днес" на 24 юни

В летен вариант "Точно днес" започва след новините на БНР в 7 и споделяме времето до 9.30 часа. Теми и гости в понеделник. Седмицата започва с Еньовден – един много почитан в народната традиция ден, свързан с билките и лечението. На същата дата Православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се..

обновено на 23.06.24 в 17:17