Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трафикът в Пловдив ще бъде облекчен от новия Генерален план за движение

Символичен старт на реконструкцията на Кукленско шосе дадоха кметът на Пловдив Иван Тотев, кметът на район "Южен" Борислав Инчев  и изпълнителният директор на фирмата изпълнител „Европейски пътища“ АД Маргарита Попиванова.

За 90 дни булевардът, по който минават дневно между 15 и 20 000 автомобили, трябва да бъде изцяло обновен. Дейностите включват подмяна на водопроводи, подсилване на пътното легло, преасфалтиране, осветление и изграждане на велоалея върху споделения тротоар. Стойността на реконструкцията е 6 млн. лв, като парите се разпределят в 2 бюджетни години, уточни кметът Иван Тотев.

По булеварда ще се работи и в двете платна едновременно, без да се спира движението изцяло, като започваме от участъка между „Даме Груев“ и „Скопие“, каза Маргарита Попиванова. 

Кметът на район „Южен“ Борислав Инчев призова фирмата изпълнител да спази обещаните срокове и „Европейски пътища“ да работи по европейски“. 


Генералният план за движение на Пловдив ще се гледа утре на Експертен съвет по устройство на територията (ЕСУТ) и веднага, щом бъде одобрен, започва работа по него. Кметът Иван Тотев обясни, че в плана се предвиждат няколко мерки за облекчаване на трафика. 

До месец трябва да бъде подписано споразумение с МРРБ за реконструкцията на бул. „Христо Ботев“, тъй като общината кандидатства за финансиране в размер на 7,5 млн. лв. от държавния бюджет. Тотев уточни, че работата по булеварда ще бъде разпределена в 2 години, като дейностите стартират от Коматевско шосе и бул. „Копривщица“, която трябва да се превърне в голяма пътна артерия, пресичаща целия град от разклона за с. Марково до Голямоконарско шосе.

Район „Северен“ ще възложи идеен проект за организация на движението по бул. „Марица север“, който ще се ремонтира по модела на „Марица юг“ с еднопосочно движение и споделени зони.

Друга мярка предвижда ограничаване на движението в кв. Капана със специална бариера на кръстовището на ул. „Алцеко“ и „Железарска“. Много наглеци не спазват ограниченията в квартала, особено вечер и събота и неделя, когато контролът е занижен, коментира кметът.

Ще се реконструира и зоната по ул. „Младежка“, след като приключат делата за пазара. Тя ще бъде споделено пространство с преминаване на едно ниво, зони за паркиране само в края на улицата и изграждане на паркова среда. Ул. „Младежка“ няма да се отваря, а ще се изгради кръгово кръстовище на булевардите „Шести септември“ и „Васил Априлов“, допълни кметът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара на Младежкия хълм

Отново пламна Младежкия хълм, видя репортер на Радио Пловдив. Пожарът се разгоря надвечер в северната част на хълма под билото.  Към мястото отидоха два пожарни автомобила.  Сигналът е подаден в 17:52 ч., съобщиха от пресцентъра на РДПБЗН-Пловдив.  Впоследствие пожарът е потушен. Изгорели са около 100 кв. м. сухи треви. Екип от огнеборци ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 18:31

Кабинетът на ГЕРБ не мина, ДПС се разцепи

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за".  Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа. От "Възраждане"..

публикувано на 03.07.24 в 16:46

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище в  село Левски този следобед.  При катастрофата тежко пострада шофьорът на автомобила, който беше е затиснат в колата и се наложи да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Пострадалият е настанен в болница в Панагюрище с временна опасност за живота, с..

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23