Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победи ли дъждът политиката „Точно днес“

За времената и нравите има много сентенции, а изобилието на остроумие се провокира от дефицитите  на средата, в която живеем.  Тях ги отчитаме ги като делнично неудобство за себе си и като  потенциална опасност  да не  повтаряме вече преживени грешки. След волностите на времето и тази сряда продължаваме да търсим реакцията на институциите за навременно и адекватно справяне с  водната стихия, заляла Пловдив и областта. По темата ще разговаряме  с Димитър Георгиев – експерт по сигурността в Областна администрация – Пловдив.

Макар и залят от огромни количества небесна вода, Пловдив остава  знаково  средище на минало и съвременност с емблематичните си знаци за археология, архитектура, култура, история и светоглед.  Преди  премиерата на продукцията на National Geograpfic  „Explore Bulgaria: Plovdiv, което ще бъде представено в Лъки, Дом на киното, чуйте  водещия на поредицата, посветена на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 – Драгомир Симеонов.

За сривовете и въздиганията, за социалния  ангажимент, за семейството като сакрално място, сцената, театъра  и живота като привилегия и факт, за който никога не трябва да се говори ибстрактно – събеседник е обичаният актьор „Христо  Мутафчиев. Книгата  на Теа Денолюбова „Христо Мутафчиев: Черно на бяло“ще се състои в галерия  U PARK в рамките на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Black Box“.

Ще ви поканим и на изложбата на художника Румен Нечев в галерия Seven в Капана с графики на отлята ръчно хартия с печат от сребърно или златно фолио.

В минутите за култура след 9 ч.  авторът на рубриката „Великите европейци“ Пламен Асенов  продължава с разказ за световноизвестния скулптор и един от създателите на минимализма Константин Бранкузи.

А първите часове от утрото ще посрещнем в компанията на историка доц. Иван Джамбов, който гостува в рубриката ни  „Добро утро, ден“ тази седмица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Есенно и хармонично с „Шейкър“

Динамично ще е днес. На хоризонта е астробюлетинът за октомври, със Стефи Недевска. Говорим за награди с хайку поета Владислав Христов. Този път, поредната награда за него, идва от конкурса „Морето“, в Ахтопол.  Художничката и писател Марина Иванова ни споделя за благотворително събитие за бездомните животни, което организира на 4-и..

обновено на 28.09.24 в 17:11

Протести и култура - теми в "Ден след ден"

Жители на село Труд и работещи във фирмите в община Марица излизат на протест в неделя заради проблемите с градския транспорт. Протестиращите, подкрепени и от местния бизнес, настояват за възстановяването на автобусна линия № 1, която от години не се движи до селото. В момента основният транспорт е маршрутка №5, която обаче не спазва разписанието,..

публикувано на 27.09.24 в 14:45

"Вход свободен" по пътеките на родолюбието

Благодарение на образованието на Националната програма „България-образователни маршрути” на Министерството на това и научната група от 40 от ученици 6,7 и 8 клас от българското ОУ „Христо Ботев” към Културно-информационния център в Цариброд за първи път е на посещение в България от 26 до 29 септември.  Как протича тази благородна инициатива ,..

публикувано на 27.09.24 в 10:15

В предаването "Точно днес" на 27 септември

За Бетонния мост, за правата ни на потребители, за виното, което ще пием според реколтата от грозде, за каналите на информация и на дезинформация в предизборна кампания, за диалога България - Северна Македония след решението на ЕС да започне преговорите с Албания. Чуйте в предаването премиерното издание на рубриката "Имаш право"- съвместна между Радио..

публикувано на 26.09.24 в 17:12

В „Ден след ден“ говорят кмета и пловдивчани

Преди официалния старт на предизборната кампания утре /27. 09./ в предаването „Ден след ден“ кметът на Пловдив Костадин Димитров ще обясни кандидатирането си за депутат в листата на ГЕРБ и работата по ключовите за града проекти в следващите седмици и месеци. Ще чуем и пловдивчани какво мислят за поредните седми парламентарни избори и по- важното..

публикувано на 26.09.24 в 14:38