Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляването на ДДС и субсидиите е популизъм

Снимка: БГНЕС

Прави впечатление, че след изборите всички политически формации, и днес и министър председателят Бойко Борисов играят на вълна популизъм по данъчните закони и субсидиите, като че ли изведнъж се оказаха в консенсус за намаляване на ДДС на различни стоки. Ако го бяха казали не само Делян Пеевски, освен визията на БСП за управление, където бяха поставили темата, но без да шумят много, щяхме да го приемем за предизборна пропаганда. След саботажа на 70% от избирателите в тези избори, явно сега политическите формации искат да привлекат вниманието на избирателите за местните избори.

Така коментира анализатирът Осман Октай темата с изявлението на Делян Пеевски в българския парламент веднага след еврозиборите за намаляване на ДДС на хляба, лекарствата и книгите.

Тези разговори, ако искаме да звучат серизоно, трябва да се направят в широк експертен, а не в политически дебат, смята Октай. 

Делян Пеевски просто трябваше да оправдае присъствието си 2 поредни дни в българския парламент и оставането си в България като народен представител. И сега в момента започва да привлича вниманието. 

Октай допусна, че ще го виждаме тези дни и свързва това със старта на процедурата за избор на главен прокурор.

Определено политическите консултации, договаряния и задкулисието ще имат активна роля и хора като Делян Пеевски, които имаха голяма роля при избора на Цацаров за главен прокурорт преди 7 години (...), всичко това говори, че ще се търси отново силните задкулисни играчи чрез силно политическо влияние да определят следващия главен прокурор, за да не отговарят за престъпленията, които извършват.  

Октай анализира и резултатите на ДПС от евровота.

Видя се, че има голям отлив в традиционните региони гласоподаватели на ДПС и някъде около 180 хиляди гласа получават от т.н.  бастиони Кърджаки и Лудогортието. За сметка на това компенсират от други региони, които станаха почти типични последните години, откакто Делян Пеевски присъства в техните листи както за български парламент, така и за европарламент. Видя се, че много ромски гласове са реализарали по един или друг начин. И, вижда се от разкритията на вашите колеги, че са купени тези гласове. Примерно няма как ДПС да са получавали гласове около 9 хиляди в Софийска област, около 7-8 хиляди Монтана, толкова и във Враца, 4 хиляди във Видин, близо 10 хиляди в Стара Загора. Тези гласове са предимно ромски и те са между 100-120 хиляди. Най-интересно е, че те бяха поделени, като се направи сериозен анализ, между ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Дори в пловдивски региони е по същия начин.

Октай предположи:

Може би брокерите, които осигуряват по този начин гласуване в тези секции, са имали задачата да разпределят по определена пропорция тези избиратели.

По думите му, ДПС винаги са подкрепяли задкулисно и тайно управлението и винаги са били близо до него. Според него, сега това ще проличи още по-силно след отсъствието на Цветанов. 

 Цялото интервю - в аудио файла.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34