Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мултимедията "Огънят/Празникът" открива "Opera Open"

| обновено на 08.06.19 в 08:19

Фестивалът OPERA OPEN  се открива на 8 юни на Античния театър с  мултимедийния гала концерт  “Огънят / Празникът”.  

За първи път в България ще бъде приложена разработката за интерактивен мапинг, който реагира на живо като анализира характеристиките на звука от оркестъра и изпълнителите. Дизайнът на  мултимедийните ефекти е на Петко Танчев, който преди дни бе удостоен с награда „Пловдив” за аудио-визуално творчество.

 Светлинно-музикалната фантазия ще бъде наблюдавана от публиката, която ще е настанена на самата сцена на Античния театър.  Диан Чобанов ще дирижира най-големия симфоничен оркестър в историята на OPERA OPEN досега.  

В програмата участват всички солисти и хористи на Опера Пловдив, гост-пианистите Дора Делийска и Димитър Наков, Академичният фолклорен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” с диригент проф. Бураджиев. На сцената ще пеят Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Елена Чавдарова, Марияна Панова, Светлана Иванова, Станислава Момекова, Валерия Мирчева, Александър Баранов, Александър Носиков, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Ивайло Джуров, Марк Фаулър, Михаил Пулиев, Момчил Караиванов и Свилен Николов.

Изпълнението им ще бъде съпроводено от  визуализирани с мащабни прожекции върху бялото „платно” от каменни редове на Античния театър.  Доц. Нина Найденова, Драгомир Йосифов и Георги Динев, превеждат публиката през музикално-светлинните картини -  от „Заклинанието на огъня” из операта „Валкюра” на Вагнер и  „Прометей” на Скрябин, през космическите „Пет родопски песни” от Димитър Ненов и Иван Спасов, до мащабния финал на Симфония N=9 от Бетовен.

Поради късния залез през месец юни, началото на “Огънят / Празникът”е обявено за 21:30 часа, тъй като е необходима пълна тъмнина за ефекта от мултимедийното оформление. Публиката ще се настанява на сцената на Античния театър като влиза само от вход „Юг” .

Акценти в програмата  на фестивала са още  премиерата на „Орфей“ – спектакъл на водещия  италиански оперен режисьор Стефано Пода, който отказа да постави "Травиата" в Арена ди Верона, зда да дойде в Пловдив , и определяният по ранг четвърти тенор след Павароти - аржентинецът Хосе Кура в "Отело". 

 .Във фестивала участват световноизвестни оперни изпълнители и диригенти от Европа, САЩ и Азия, както и български певци и музиканти с утвърдена международна кариера. Подготвена е съпътстваща LIGHT програма с концерти и музикални шоу формати, както и продължение „НА БИС“с най-доброто от фестивала през август и септември, отново на сцената на Античния театър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" разговор за човека и неговата безкрайност

В "Срещите" ще разговаряме с автора на великолепната книга "Хора с прякори" проф. Божидар Манов, която беше сред номинираните за Националната награда "Христо Г. Данов". С проф. Манов си говорим за човека и неговата безкрайностт, както за добродетелността и мерзостта, за величието и падението.

публикувано на 05.07.24 в 13:02

"Кармен" завладява Античната сцена на Пловдив в събота

Операта „Кармен“ от Бизе се завръща на Античния театър с премиерна международна  продукция на режисьора Урсула Хорнер в програмата на фестивала OPERA OPEN на 6 юли от 21 часа.  В централните роли са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с успешна кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският бас Даниел..

публикувано на 05.07.24 в 11:46

Стартира тридневен събор "Куклен фест"

Третото издание на Регионалния събор „Куклен фест“ започва от днес. В рамките на 3 дни посетителите могат да се насладят на богата музикална програма, гайдарски състави, алея на занаятите, детски център, игри и забавления за малки и големи, вкусна храна и много изненади - обясняват организаторите.  Градусът на настроението ще вдигат популярни..

обновено на 05.07.24 в 10:25

ДПХ представя серия от летни изложби през юли и август

За летните изложби на Дружеството на пловдивските художници, разговаряме в "зона култура" с председателя  Лидия Симеонова .  Симеонова съобщи, че другата седмица ще открият две нови изложби на дружеството.  На 9 юли се открива изложбата "Образът като преживяване" в галерия „Пловдив“, ул. "Авксентий Велешки" 20. В нея ще вземат участие..

публикувано на 04.07.24 в 10:36

Четирима фотографи представят изложба в Мексиканската къща

Четирима магистри по фотография от АМТИИ – Димитър Георгиев, Дамян Дечев, Любен Зехтински и Яна Ингилизова ще открият обща изложба в Мексиканската къща в Стария Пловдив. В своето авторско представяне, озаглавено „Четири очи“, Димитър Георгиев излага над 20 фотографии и инсталации. Всяко от „очите“ представлява ниво на въздействие на..

публикувано на 03.07.24 в 11:33