Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На струните на лятото - "Точно днес"

Антикорупционната комисия не откри нарушения  в новите апартаменти на властта. Подозренията, медиийните публикации, нараненото достойнство на знаковите и вече „бивши“ фигури в управлението на държавата, се оказаха раздут балон, а  приспаното с очакване за справедливост обществено мнение изпи горчивата чаша на разочарованието. Имаше съмнения, ерозия и нерви в управленския екип, оставки, но злоупотреби няма. Няма и  вина. Скандалът, станал известен като  „Апартаментгейт“ е закрит с излезлите за един ден 7 решения. Няма и конфликт на интереси. С журналиста от в-к „Труд“  Емил Спахийски  - разговор за истината в полутон, болезнените обществени реакции и въпросите, провокиращи трайна несигурност.

Сложният дебат по темата за партийните субсидии трансформира някои от първоначалните позиции на партиите, но изведе във фокус въпроса за възможната нечистоплътна обвързаност между политика и бизнес, както и за това, проведе ли се изобщо истинският дебат за цената на електоралната подкрепа.

 ГЕРБ са неотклонни в искането си за намаляване на партийните пари от 11 лева – на 1 лев за действителен глас, а позициите на партньорите се разминават. Преди коалиционния съвет, на който премиерът покани партньорите си – чуйте Милен Михов – заместник-председател на ВМРО и депутат от ПФ.

В минутите за култура след 9 ч. ще ви поканим на концерта „Звукът на Страдивариус“ в Дом на културата „Борис Христов“. 12 безценни инструмента от епохата на Страдивариус ще звучат в изпълнение на  Камерата Страдивариус Оркестър /Холандия/, предвождани от виртуоза Разван Стойка. Повече за музикалното събитие в рамките на OPERA OPEN  чуйте преди спектакъла  от диригента Константин Добройков.

За откриващата се изложба живопис и графика на Дружеството на пловдивските художници в Българския културен институт в Берлин  Нели Бистрашка разговаря с председателя на дружеството Снежана Фурнаджиева.

Ще ви поканим и на изложбата на френския фотограф Гийом Лебран  „Мелос“ в галерия „Синтезис“ Арт Център, включваща 40 фотографии от периода 2006-2012 г. по време на неговите пътувания между Турция, България и Гърция. Събедседник е Надежда Павлова – куратор на проекта.

А утрото на 25.юни ще посрещнем в компанията на ректора на АМТИИ проф. Милчо Василев. Той е гостът в рубриката ни „Добро утро, Ден“ тази седмица.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Спектакли с пари и театри "Ден след ден"

Все повече се оказват театрите, замесени в схемата за източване на милиони левове от Министерството на културата през фиктивни договори. Сред най – фрапиращите нарушители се окзва театърът в Пазарджик. В сехамата са замесени също театрите в Благоевград, Плевен, Бургас, освен първоначално известните културни институции в Разград и Смолян. Това става..

публикувано на 03.10.24 в 14:45

Музикално с „Вход свободен“

Гостуват ни младите таланти от Пловдив, група Deatmag. В студиото ще бъдат вокалистката Мариела Йовчева и новият китарист на групата Борис Стоев. Говорим и за начина, по който комуникираме и как това е свързано с нашата нервна система? Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, очаквайте след 14.30 часа. Започваме, след новините в 13 часа. 

публикувано на 03.10.24 в 09:30

"Точно днес" между Близкия Изток, планината и литературата

Четвъртък сутрин тръгваме по стъпките на хората с двигателни проблеми. Тези, които често прекарват ежедневието си между четири стени. Доброволци помагат  на изцяло неподвижни или трудноподвижни хора да изкачват планини, да достигат до различни труднодостъпни за тях кътчета в България. За мисия достъпни природни забележителности говорим с Гергана..

публикувано на 02.10.24 в 16:56

"Ден след ден" на 2 октомври

Продължавайте предположенията и дискусиите около това как театралните и музикални състави могат да се окажат в центъра на значимата финансова измама. Към днешна дата е в сила констатацията на службата на министъра на културата Найден Тодоров, че правомощията на директорите на театрите са много големи, както и заканата му ,че в тази ситуация ще действа..

публикувано на 02.10.24 в 14:10

Дивата природа на фокус днес във "Вход свободен"

В сряда Ви очакваме в уреченото време и уреченият час, за да споделим заедно един различен следобед :))))  Наш гост ще бъде Атанас Грозданов, гл.ас. и фотограф по душа, който със сигурност ще ни покаже чудния свят на дивата природа от един друг ъгъл и през погледа на неговия обектив. Поводът да го поканим е предстоящата му изложба на 4 октомври (петък)..

публикувано на 02.10.24 в 09:30