Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властта изяжда всички ресурси, които може да има

Би трябвало да си зададем въпроса дали очаквахме наистина антикорупционната комисия да излезе с такива решения и дали има някаква изненада. Не, изненада няма. Никога и никъде на изток от Рая, както е известен Западът, не се е случвало така, ча антикорупционна комисия да уличи някого от управляващите. Никога.  С изключение  на  малките случаи, когато властта сама иска да уличи някого. Това заяви журналистът от „Труд“  Емил Спахийски.

Тук не ставаше въпрос за законност и дали има доказателства за корупция. Темата беше за морала.

Защо всеки път, когато имаме власт, управляващите някакси започват да получават наследство? Спомняме си как един политик получи наследство, продаде керемидите на майка си буквално и си купи къща в центъра на София, друг получи случайно наследство и си купи имоти в Родопите. Можем с часове да изброявяме. Хората стават изведнъж изненадващо богати, когато са на власт.  Това никога не е незаконно, а по-скоро изненадващо  неморално.

Попитайте, ако някой от вашите слушатели, случайно си направи барбекю на терасата, без да има разрешение от Общината или документация, какво ще се случи. Всъщност без разрешение от Общината не можете да направите дори тоалетна на двора си. 

Виждате  случилото се с шефа на Антикорупционната комисия – намериха се нарушения, след това Столичната община излезе с позиция, че нямало нарушение на строителните документи,  защото, когато се е строяла терасата, не е имало такива изисквания.

Ако гледате „Стани богат“ и трябва да отговорите на въпроса – Построявате къща за гости и имате въпрос кой има шанс за това и отговорите: ако сте обикновен човек, ако сте чужденец-инвеститор или ако сте брат на кмета...Когато говорим за тези неща, дори не е необходимо да разследваме.

Властта изяжда всичките ресурси, които може да спечели за себе си.

Виждате огромните щети, които правят някои компании през годините. Когато те станат изведнъж неудобни, се появява НАП и се вижда, че не са плащали данъци, източвали са компании и т.н.

По същия начин е и с политиците – ако някой е неудобен, НАП ще се каже, че има нарушение. Ако не – дори и да има заровени милиони в двора, ще се каже, че така си е било...

Комисии в България винаги се създават с единствената цел нещо да се замете под килима.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56

Доброволци помагат на инвалиди да изкачат планини

Доброволци помагат  на изцяло неподвижни или трудноподвижни хора да изкачват планини, да достигат до различни труднодостъпни за тях кътчета в България. Идеята се заражда спонтанно. „Бях водена от желанието да направя нещо за хората, така че те да се почувстват като част от това общество, да усетят какво е преживяването да си в една група...

публикувано на 03.10.24 в 10:39

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53