Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не можеш да станеш изведнъж високотехнологичен

Да направим Балканите добро място за бизнес, призова премиерът Бойко Борисов в словото си при откриването на  Втория икономически форум в Пловдив.  По думите му, за 10 години два пъти са се вдигнали доходите, но, за да продължи ръстът им, е необходимо да има и добавена стойност.  Борисов изтъкна и стабилната икономическа среда у нас, като отбеляза, че България е привлекателна за чуждите инвеститори с ниските си данъци и добрите финансови показатели.  Четири пъти се е вдигнал износът ни в електронната промишленост. Два пъти повече – доходите, а доходите се вдигат с бизнеса.

В такава посока бе и изказването на финансовия министър Владислав Горанов, който  уточни, че растежът на българската икономика за първото тримесечие е 4,8%. Индустрията бележи ръст от 3%, услугите 3,6% и по думите на Горанов, бурните ветрове, следващи в икономическия цикъл, не са на хоризонта на страната ни. Икономическият форум продължава и днес. Преди началото му Веселина Пеева  разговаря с един от участниците  в днешната програма - икономическия анализатор от ИПИ Петър Ганев:

Високо оценявам идеята форум, на такова високо ниво да се провежда извън столицата. В рамките на юли очакваме да получим  информация за перспективите на България да влезе в чакалнята на еврозоната или ще ни отложат. Това е важно, защото в икономически план това е най-важната тема. Тя променя паричния режим, заяви Ганев.

Допадна ми изказването на всички, че няма да има промяна във фискалната и данъчната политика, където на практика сме доста успешни.  Търговията ни с Германия е балансирана, повече в изнасяме, отколкото внасяме оттам. Бележим генерален ръст в износа и то - към богатите държави.  Икономиката на България работи, но може да работи и по-добре. Има разлика в това, дали произвеждаш кормилото на колата или цялата кола. Т.е. във втория случай си много по-интегриран и добавената стойност е много по-голяма. 

Вълнува ни и това, дали ще имаме голяма  чуждестранна инвестиция в страната с високи технологии, защото тогава  тя ще замени традиционното производство и заплатата ще бъде тройна на минималната. 

Не можеш обаче да станеш високотехнологичен и интегриран наведнъж. Има наслагване на традиции и ни трябва време, за да достигнем Европа. И трябва дълъг период да не правим глупости, което е много трудно!

Интервюто -  от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07
Д-р Димитър Казаков, координатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“

Успешни са първите за годината донорства от УМБАЛ "Св. Георги"

Първите за годината - две донорски ситуации бяха реализирани този уикенд в УМБАЛ „Свети Гeорги“ в Пловдив. За 24 часа –двама пациенти в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на седем души у нас и в чужбина.  Органите отпътуваха със самолети от летище Пловдив за Унгария и Германия, а във Военно медицинска академия - София и в УМБАЛ..

публикувано на 30.09.24 в 14:44

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52

Ранното откриване на херниите е важно за успешното им лечение

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон в Пловдив“ в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии. Това съобщи в програма "Точно днес"  д-р Емил Райчинов от болницата. Той припомни, че заболяваванията от херния на предната коремна стена е най-честото заболяне в..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43