Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сто-лица култура" - от "Медея" до шамански джаз

| обновено на 01.07.19 в 11:32
Снимка: Радко Паунов

А ето и темите – бури, мълнии, рок, метал и антична разстърстваща драма – изключителна концентрация на стихии и емоции в Пловдив който днес отваря очи след един наистина интересен уикенд.

"Да убиеш децата си: Медея" - спектакъл пълен с риск и мистерия - репортаж от единственото представление в Античния театър, в което страстите на Медея се съединиха с небесните стихии в непредставима мистерия. Ще чуете Снежина Петрова в ролята на Медея и човека направил най-новия превод от старогръцки на рамата на Европид Георги Гочев, както и хората през чийто ръце преминава сложната координация с голямата група от деца от различните етнически общности – очаквайте темата след кратките новини в 10,30.

И още – агресията и насилието вътре в семейството – от древния мит до съвременното семейство – разговор с Рада Еленкова от Фондация Джендър Алтернативи в Пловдив.

Усещане за град – как се чувстват жените в град като Пловдив – устойчив, приобщаващ и безопасен ли е той за тях – това е темата на едно изследване което прави Българския фонд за жените в рамките на Пловдив 2019, което тръгна от разходките за да стигне до артистичната трасформация на местата – квартал Тракия. Кулминацията е след 2 дена – повече от Наталия Ленц, Ивана Ненчева от The Fridge  и Гергана Куцева от Българския Фонд за Жените след новините в 11,00.

Ще завършим със шамански джаз - Сибусиле К‘аба: афро-джаз в Петното на Роршах в Пловдив по пътя от ЮАР през София към Бургас и ФОН: - групова изложба  в галерия Сариев на Млади автори от Пловдив - Веселина Сариева и Димитър Шопов.

А започваме  с Виктор Янков, директор на международната дейност на Пловдив 2019 за полско-френската седа в Пловдивския месец юли и Башар Рахал за започналите снимки на нова романтична комедия посветена на Пловдив, която се казва "Завръщане".

Екипът днес: както винаги редактор е Кремена Данева, звукорежисьор в София – Антон Киров, в студиото в Пловдив – Детелина Петрова и Мария Дамова. За звука от Пловдив се грижи и инж. Румен Иванов. Пред микрофона Ирина Недева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Ден след ден“ на 8-ми май

В средата на седмицата, преди Деня на Европа и два дни преди старта на кампанията за избори 2 в 1 в предаването „Ден след ден“ ще добавим заглавия от днес.   В едно изречение те звучат така – кампании,  избори и нови тапи в Пловдив, защото за цял месец от днес се затваря за движение бул. "Хаджи Димитър".  8-ми май е Международният ден на..

публикувано на 08.05.24 в 14:40

Усмихнат следобед с "Вход свободен"

В осмия ден на месец май Ви срещаме с усмивка, добри мисли и ведро настроение. В това начинание ще ни помагат и малките сладури от ДГ "Чучулига"- Пловдив. Всички те, заедно с Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив, и Българско дружество за защита на птиците канят пловдивчани в Регионалния природонаучен музей - Пловдив на изложба,..

публикувано на 08.05.24 в 09:30

Светлата сряда - "Точно днес" на 8 май

В седмицата на светлината и след големия празник идва още от ежедневието на месеца. През май ще слушаме отново обещанията и полемиката между партийните водачи, ще упражняваме устойчивост към темите, които ще бъдат заложени в конспектите на партии и коалиции за вота 2 в 1 на 9 юни.  Говорим с водачите на листи в Пловдив област и Смолян. Кръстю Врачев..

публикувано на 07.05.24 в 16:10

Пътища и листи по светло в "Ден след ден"

Много път до близки и далечни разстояния изминахме по празниците. Тези, които предпочитат да пътуват с влак обаче ще плащат вече повече за билети. Колко ще струват след 20 процентното увеличение билетите за влак до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? Отговoр търсим от Ангел Дасколов от пловдивското поделение "Пътнически..

публикувано на 07.05.24 в 15:02

Културата на срещите във „Вход свободен“

С Елена Родимова говорим за събитието „Предизвикателствата в съвременната дейтинг култура“, на 9-ти май, в Пловдив. Вход свободен, подробности след 14 часа. С Ирена Младенова, коментираме темата за работата на мозъка и времето, и къде е златното сечение? Повече в рубриката „Брейнсторминг“. Очаквайте рубриките ни „Предразсъдъци и..

публикувано на 07.05.24 в 09:30