Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам да се изразявам цветно

Антонина Славова представя изложба с мозайки, картини и икони в Регионален етнографски музей – Пловдив. Хоби на художничката-реставратор от Видин е  изработката на амулети.

По думите на Славова, която няма академично образование „реставрация“, обучението в ателието на утвърден видински художник-реставратор и е дало професионални знания за самостоятелна изява.

Изработва и реставрира стари икони по поръчка на Видинската митрополия, включваща Видинско и Монтанско, както и за различни храмове.

Достъпът й до оригиналните икони се оказва водещ за професионалния почерк на Славова,  който е издържан в духа на канона.

Напоследък обаче работя и в по-свободен стил, като изработвам икони в акварелна техника, което е по-леко и ефирно и се възприема добре.

В настоящата изложба в РЕМ – Пловдив са показани такива творби, изработени в последните шест месеца.  А за мозайката ме вдъхнови мой роднина-художник, който  използва в мозайките си като акцент старинна керамика, която река Дунав изхвърля на брега.

Реших да ги превърна в основен материал за изграждане на моите творби и събрах купища от Дунав. Отначало работех с материали, събрани в природата, но тоъй като керамиката е малко еднообразна, започнаха да ми липсват цветове. Започнах да моделирам с цветен кварцов пясък и да се изразявам цветно.

Повече чуйте от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета".

обновено на 17.05.24 в 11:08

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 17.05.24 в 11:08

Звездна италианска вечер на Античния театър

Трима забележителни италиански певци посреща Пловдив с концерт-спектакъла  „THE MAGIC OF ITALIA”. На 06.06.2024 (четвъртък) от 20:30 ч. красотата на италианската песен ще властва на сцената на Античния театър . Броени дни остават до срещата с ДЖАНИ СКРИБАНО, ЛУКА МИНЕЛИ и КИАРА ПЕРАЛЕ. Под съпровода на оркестъра на ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ПЛОВДИВ,..

публикувано на 17.05.24 в 10:54

В музея "Борис Христов" гостуват "Само диви"

Под знака на 110-та годишнина от рождението на световноизвестния оперен певец Борис Христов в навечерието на рождения му ден 18 май, в едноименния Ннационален музей в София ще бъде открита изложбата фотографии и графики на Антония Маринова - Crazy. Тя е със заглавие "Само диви" и се осъществява в рамките на авторския проект на Донка Налбантова..

публикувано на 17.05.24 в 10:07

Надежда Радулова представя "Тук живее Йожи"

Среща-разговор с Надежда Радулова с новия й сборник с разкази „Тук живее Йожи“  организират Литературен фестивал Пловдив чете 2024, издателство „Жанет 45“ и клуб „Фарго“.  Модератор на събитието е Инна Иванова. Надежда Радулова е преводач на поезия и проза от английски, редактор и преподавател. Автор е на осем стихосбирки. Защитава..

публикувано на 17.05.24 в 09:03