Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Огънят на Орфей" стартира на 4 август

За радост, мина  критичният период, в който се опитвахме да утвърдим лятната академия „Огънят на Орфей” и  да покажем на обществото, че не правим нещо с комерсиална цел, а че  работим за българското изкуство, култура и младите хора в него. Мисля, че изтеклите години на усилия и себеутвърждаване дадоха своя резултат, заяви Евгения Тагарева - артистичен директор на Лятната академия "Огънят на Орфей".

По думите й, интересът към академията не само, че продължава, но има вече и един коефициент на трайност и повечето майсторски класове са утвърдени и  запълнени с участници.

Това показва, че правилно сме подбрали преподавателите. Това са хора, които умеят да се раздават на младите хора, да предават щафетата  и да заразяват другите със своя творчески огън. Имаме и нови класове, освен традиционните. Опитваме се да върнем гайдата в лятна академия „Огънят на Орфей”, която се превърна  в  традиционно добър майсторски клас. Сега преподавател по гайда ще бъде Венцислав Андонов от Перник.

Ще имаме и солидно участие в курса по живопис, където преподават Иван Арабаджиев и Ирина Раднева - арт филинг, ще имаме гости и от Германия и Полша, на които ние гостувахме миналата година с група младежи. Сега те ще ни върнат визитата.

 Радостна нишка от бъдещата лятна академия е тромпетът, че успяваме да реализираме своята идея да каним и по-млади преподаватели като Петър Македонски - солист на Оркестъра на Българското национално радио, изключителен тромпетист и много сърцат човек, който, вярвам, ще успее да запали младите хора за този труден и виртуозен инструмент.

Тагарева подчерта още, че поради своето разширяване като обем, академията тази година ще започне още на 4 август с курса на Бинка Добрева – народно пеене, на 5-ти ще стартира курсът по универсално пеене  с Наташа Миркович от Австрия и на 6-ти тръгват много други класове – цугтромбон , народни инструменти.

И така  до 20-ти ще бъде  маратон, като фестивалната част ще се концентрира главно между 11-ти и 20-ти август така, че всички хора са добре дошли на нашите концерти – те са подарък за гражданите на Разлог и неговите гости от цялата страна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35

Михаил Вешим: Смешното и сериозното вървят ръка за ръка

В последната неделя на юни, гост в първия час на предаването Клуб "Неделя" бе журналистът и писател Михаил Вешим. За хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и дали  чувството за хумор напоследък намалява или се увеличава, той сподели: "Незнам кой прави изследвания през годините в тази посока дали чувството за хумор намалява или се..

публикувано на 01.07.24 в 15:38

Любомир Караджов празнува РД с фотоизложба "Провокативо"

С фотоизложбата „Провокативо“ преподавателят по медии и пиар проф. Любомир Караджов отбелязва своя 60-и рожден ден. Експозицията е подредена в Зеленото училище (учебна база на АМТИИ на гърба на Къща „Ламартин“) в Стария град. „ Всичките обекти са снимани с мобилен телефон, като образите са експонирани върху канаваца – платно..

публикувано на 01.07.24 в 12:01