Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Некриптирано за 26 юли –„Точно днес“

Силно приземени сме с тревогата за  АЧС - африканската чума по свинете. Възможно ли е бъде спряна заразата у нас.Какви са опасностите.  Как са се справили други държави с този проблем. Разговор с д-р Мирослав Първанов председател на  Българската асоциация на ветеринарните лекари  за продуктивни животни. 

Пловдив е домакин на двудневна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Официални гости на събитието са вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще бъде наш събеседник "Точно днес", както и образователният министър  Красимир Вълчев, зам.- министър Деница Сачева и Димитър Бербатов. Разговор за съхранението на българския език и родовата памет на българите по света и за статута на българския език.

Представяме и  Неделното българско училище в Барселона „Св. Св. Кирил и Методий“, което навърши 10 години. За него разказва директорката Стоянка Колева в интервю на Екатерина Костова.

В зона Култура – омагьосване по паталенски  на Шекспир.  Премиерният спектакъл „Сън в лятна нощ“  на Шекспировата театрална школа в село Паталеница  отбелязва  под звездите 20-та и годишнина. Разказва Инна Церовска продуцент и съосновател заедно с Христо Церовски на Шекспировата школа.  

В „Добро утро, ден!“ гостува директорът на Пловдивския куклен театър Виктор Бойчев. За бучката захар сутрин, и когато нещата не вървят ?

Преди всичко това, започваме с празничния звън от  грейналата камбанария на църквата „Св. Параскева“ – в деня на патронния празник на храма, построен  в скалите на Стария град. Иконом  Емил Паралингов, предстоятел на църквата, припомня вековната и  история.

Тази църква е малка, но светицата е велика

„Точно днес“. 26 юли, петък. От 7 до 9.30




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изпращаме септември "Точно днес"

На 30 септември посрещаме новата седмица с актуални теми и коментари на важните събития. В утрото на понеделника ще говорим за транспорт, здравеопазване, политика и младите хора.  Жителите на пловдивските села Труд и Войводиново протестират, обединявайки усилията си за по-добър транспорт. Войводиново се бори за възстановяване на автобусна линия №15,..

обновено на 29.09.24 в 16:51

Различен следобед с Клуб "Неделя"

В последното септемврийско издание на Клуба първият ефирен час запазваме за едно пътешествие до страната Плодострания :))) Наш гид ще бъде и звестната куклена актриса Мария Лазарова-Меце, която заедно със своята внучка Лазарина ни гостуват за да представят дебютната си детска книжка „Червейчетата от страната Плодострания и господин Магданоз“...

публикувано на 29.09.24 в 15:05

Есенно и хармонично с „Шейкър“

Динамично ще е днес. На хоризонта е астробюлетинът за октомври, със Стефи Недевска. Говорим за награди с хайку поета Владислав Христов. Този път, поредната награда за него, идва от конкурса „Морето“, в Ахтопол.  Художничката и писател Марина Иванова ни споделя за благотворително събитие за бездомните животни, което организира на 4-и..

обновено на 28.09.24 в 17:11

Протести и култура - теми в "Ден след ден"

Жители на село Труд и работещи във фирмите в община Марица излизат на протест в неделя заради проблемите с градския транспорт. Протестиращите, подкрепени и от местния бизнес, настояват за възстановяването на автобусна линия № 1, която от години не се движи до селото. В момента основният транспорт е маршрутка №5, която обаче не спазва разписанието,..

публикувано на 27.09.24 в 14:45

"Вход свободен" по пътеките на родолюбието

Благодарение на образованието на Националната програма „България-образователни маршрути” на Министерството на това и научната група от 40 от ученици 6,7 и 8 клас от българското ОУ „Христо Ботев” към Културно-информационния център в Цариброд за първи път е на посещение в България от 26 до 29 септември.  Как протича тази благородна инициатива ,..

публикувано на 27.09.24 в 10:15