Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изучаването на майчин език - възможност за връщане у нас

3
Стоянка Колева, директор

Неделното българско училище в Барселона носи името на създателите на българските букви "Св. Св. Кирил и Методий“. През 2019-та то навърши 10 години. Стоянка Колева, директор на училището, разказва:

Мотивите на родителите да водят децата си в Неделното българско училище, са няколко: единият децата да не загубят връзката с България, да не загубят своите корени и другият мотив е да знаят нещо повече за Родината в исторически план, нещо повече за езика, културата, традициите на Родината.

Колева припомни, че по програмата на МОН за българските неделни училища в чужбина, в тях се изучават три основни предмета – български език, история и география. В училището в Барселона от наскоро завършилата учебна година се изучава музика, а от началото на създаването му – фолклор и народни танци.  От 10 години съществува и Фолклорен състав за възрастни.

Всеки себеуважаващ се човек би трябвало добре да осъзнава смисъла на израза „майчин език“, смята Стоянка Колева. Според нея, ако единият родител е българин, е срамно дететдо да не знае родния си език. „Изучаването му е нещо естествено. Няма занчение къде сме, светът е отворен. Богатството на един език е несравним с нищо. Той е още една отворена врата за децата, които живеят в чужбина.

Директорката на училището в Барселона подкрепя петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина, с която се настоява включването на българския език и на другите малки езици като официален в чуждите образователни системи в ЕС.

Броят на децата в Испания и в чужбина мисля, че непрекъснато се увеличава и тази възможност българският език да се изучава като равен и да се признава в ЕС, ако я постигнем, ще е много добре.

Вече са готови най-новите учебници по български език за  1, 2 и 5 клас, по история за 5-ти и 7-ми клас и по география, предназначени за българчетата в чужбина. Най-радостно е, че съавтори са учители в чужбина. Гордост за училището в Барселона е, че учителката по история от самото му начало Илиана Илиева-Дъбова е съавтор на учебника по история.

Стоянка Колева не смята, че би се изчерпала нуждата от образователната програма за български деца зад граница.

Някои смятат, че българският език не им е нужен, след като са в чужбина. Но аз мисля обратното. Майчиният език е основното нещо, което всеки трябва да знае. Той дава огромно богатство и един ден да комуникират с Родината и не е изключено един ден да работят с България или да се върнат в България. Това е една от насочките, по която работим. Българчетата в чужбина да имат възможност и готовност да се върнат и работят в България.

Директорката коментира и новостта за завършващите 12 клас в неделните български училища да се явяват на изпит за ниво на владеене на български език с право и възможност да кандидатстват в български университети.

Това е голямо постижение за нас. Тъй като има и такива, които не успяват да се адаптират и да бъдат приети в испански университет и смятам, че винаги ще има хора, които ще мислят като тези, които работим в българските училища.

В последната събота и неделя в Пловдив на конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина нейни представители  от всички краища на Европа и света дискутираха актуални въпроси, свързани със съхраняването на българския език по света и обучението на български деца зад граница.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив посреща Райна Кабаиванска на Античния театър

Фестивалът OPERA OPEN завършва с блестящ акцент в юбилейната година на Райна Кабаиванска - 2024 г. На Античния театър гостува световната оперна прима и седем международно известни артисти от нейната школа. Александрина Михайлова, Бая Саганелидзе, Вероника Симеони, Мила Михова, Рейналдо Дроз, Тони Незич и София Соловий ще преведат публиката през..

обновено на 15.09.24 в 08:11

С три представления продължава фестивалът "Сцена на кръстопът"

105 години от рождението на Николай Хайтов ще бъде отбелязан в рамките на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Голямата зала на театъра със спектакъла на държавен драматичен театър Търговище „Когато светът беше шарен“.  Постановката на режисьора Надя Асенова е  и зградена по разказа   "Когато светът си събуваше потурите"..

обновено на 15.09.24 в 08:11

Стефан Цанев е гост в "Срещи" тази събота

С госта ми Стефан Ценев се срещнахме дни след неговата 88 годишнина. Първото, което ми каза: Истините не са вкусни....  И потекоха размисли за времето, човека, българина... демокрацията....  Поетът пожела да завърши с вопъла: "Човече, откъсни очи от земния бит и погледни нагоре към звездите... и може би няма да живееш толкова глупаво!..

публикувано на 13.09.24 в 18:31

Театър „Хенд“ открива сезона със спектакъла „Писмото“

Пловдивският театър „Хенд“ открива 15-тия си юбилеен сезон със спектакъла „Писмото“ на световноизвестния майстор на комедията Паоло Нани.  Заради неповторимия му стил и брилянтни актьорски превъплъщения той е титулован като един от най-великите клоуни в света. Спектакълът, който гостът ще представи пред публиката, е известен още и като..

публикувано на 13.09.24 в 08:34

Представят "Оскар и розовата дама" на "Сцена на кръстопът"

В рамките на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ Театър 199 „Валентин Стойчев“ представя спектакъла „Оскар и розовата дама“ от Ерик Еманюел Шмит.  Постановката е на Стефан Спасов, сценография Нина Пашова, а музиката е на Милен Кукошаров.  Участват Мария Стефанова, носител на Награда Аскеер ‘24 за водеща женска роля, и..

публикувано на 13.09.24 в 08:31