Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Танева потвърди африканска чума в пробите на дивите прасета в Пловдивско

| обновено на 31.07.19 в 16:45

БАБХ потвърди, че отстреляните две диви прасета край Пловдив са били заразени от АЧС. Те са били в района на Куклен. По- рано новината за наличие на африканска чума в пробите на двете див прасета, застреляни в ловно стопанство край Пловдив, дойде от земеделския министър Десислава Танева. Тя се срещна с президента Румен Радев по повод разпространението на АЧС у нас и мерките срещу заразата.

Танева обяви, че до днес има регистрирани 26 огнища на АЧС тип "домашна свиня" и още 26 случая с диви прасета, последните са отстреляни край хижа „Здравец“, Пловдивско. 

Вчера след заседание на Областната епизоотична комисия директорът на ОДБХ д-р Камен Янков обясни, че в частна лаборатория е установен вирусът в месото на двата глигана. Заради заразата започна дезинфекция и спиране на достъпа до района. 

В срок до петък, 2 август, в 20-километровата зона около индустриалните свинеферми в Южна България трябва да бъдат изклани и прасетата в личните стопанства. В Пловдивско има само една такава свинеферма - в село Белозем, където се отглеждат около 10000 прасета. 26 са населените места в района, където стопаните е необходимо да заколят животните си. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков обясни какво още ще се предприеме в Белозем, за да се предпази от заразата свинекомплекса: 

"Ще направим ограничителни мерки за достъпа до фермата, ще задължим днес собствениците за дезинфекция на пътя, който води към Фермата, но там има един съществен недостатък - на 50 метра от магистралата". 

Д-р Янков допълни, че един път седмично ще се вземат и проби от животните във Фермата за изследване.

Кметът на Белозем Иван Тачев вече е уведомил собствениците на прасета, които трябва да бъдат заклани и прибрани до 2-ри август. Той посочи, че това е превантивна мярка и хората трябва да помогнат на държавата с овладяването на заразата. 

Добитото месо от собствени животни може да се съхранява дълго, само след топлинна обработка, за минимум 30 минути при 70 градуса,  отбелязват от Агенцията по безопасност на храните. Месото не може да се изсушава, опушва, осолява или замразява, защото вирусът на африканската чума е изключително устойчив на тези обработки, предупреждават от агенцията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 02.07.24 в 20:12

Аптеките в Пловдив излизат на протест, няма да работят 2 два часа

Аптеките от областите Пловдив, София,  Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана и други затварят за два часа. Това ще се случи на 3 юли, сряда, между 14:00 и 16:00 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазванетои Националната..

публикувано на 02.07.24 в 19:55

Кариера в Храбрино няма да има, фирмата се оттегля

Няма да има кариера в Храбрино. Новината съобщи кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, като обясни, че е сключил споразумение с фирма „Еолит“ ООД, която искаше да изгражда кариера за добив на гнайсошисти в местността „Бунилото“ край селото.  По силата на споразумението фирмата се задължава в 7-дневен срок да оттегли заявеното инвестиционно..

публикувано на 02.07.24 в 16:47

Катастрофа блокира трафика при 159-ти км на АМ "Тракия"

Катастрофа между 2 камиона блокира трафика по АМ „Тракия“, на границата между областите Пловдив и Стара Загора. Има разсипан товар по пътното платно, който допълнително затруднява движението. По информация на АПИ движението при км 159-ти в посока София е ограничено заради пътнотранспортно произшествие.  Има обходен маршрут от пътен възел..

обновено на 02.07.24 в 16:42

Водният проект затваря за месец движението и в част от ул. „Индустриална“

Южното платно на ул. „Индустриална“ от кръстовището с бул. „Кукленско шосе“ в посока запад се затваря за движение от утре – 3 юли, сряда до 3 август, събота, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“- Пловдив. В периода се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи по реконструкция и изграждане на канализационната и..

публикувано на 02.07.24 в 14:28