Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арт фамилия Слабакови "Отново заедно" в Пловдив

| обновено на 03.08.19 в 11:34


Изложбата „Заедно отново” събира артистичното семейство Красимир, Мария и Стефан Слабакови в Мексиканската къща на Градска художествена  галерия. Откриването е на 3 август от 18ч. 

След почи 30 години в Америка, Мария и Стефан Слабакови се завръщат в България, а  синът им Стефан остава в Маями. И  тримата се занимават с изкуство. Общата им изложба се открива в  постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ в Стария град, която ги събира заедно. За откриването Стефан идва от Съединените щаати.  Тримата артисти следват своя индивидуален творчески път, а в дълги периоди от живота си някои от тях създават изкуство от двете страни на океана, но винаги пазят българската култура, привързаността си към родната страна и към семейството. Дълбоко вярват в силата на изкуството като комуникация в света. Изложбата им „Заедно отново" е артистичен призив към българите за единение и любов, защото са убедени, че „любовта в семейството - това е бъдещето и силата на България".

Красимир Слабаков е големия син на актьора Петър Слабаков. Завършил е „Дърворезба“ в Националната художествена академия през 1982г. Член е на СБХ от 1987г. Участвал е в повече от 60 национални и регионални изложби. Представял е свои творби в съвместни художестевни изложби в САЩ, където в продължение на 21 години е живял и работил.

Мария Слабакова завършва дизайн в НХА през 1982г. Членува в секция „Дизайн“ на СБХ. Участва в редица национални и международни изложби.

Стефан Слабаков е завършил „Живопис“ и „Скулптура“ в New World School of Arts” в Маями, САЩ. Участва в редица съвместни изложби в САЩ и България. Автор е на две самостоятелни изложби в Пловдив (2008) и във Варна (2008). Той е художник на свободна практика от 2000г.


Интервюто с Красимир Слабаков е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35

Михаил Вешим: Смешното и сериозното вървят ръка за ръка

В последната неделя на юни, гост в първия час на предаването Клуб "Неделя" бе журналистът и писател Михаил Вешим. За хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и дали  чувството за хумор напоследък намалява или се увеличава, той сподели: "Незнам кой прави изследвания през годините в тази посока дали чувството за хумор намалява или се..

публикувано на 01.07.24 в 15:38

Любомир Караджов празнува РД с фотоизложба "Провокативо"

С фотоизложбата „Провокативо“ преподавателят по медии и пиар проф. Любомир Караджов отбелязва своя 60-и рожден ден. Експозицията е подредена в Зеленото училище (учебна база на АМТИИ на гърба на Къща „Ламартин“) в Стария град. „ Всичките обекти са снимани с мобилен телефон, като образите са експонирани върху канаваца – платно..

публикувано на 01.07.24 в 12:01