Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България завърши с победа квалификациите за Токио 2020

Снимка: sportal.bg

Женският национален отбор по волейбол на България завърши по отличен начин участието си в група С от олимпийските квалификации. Волейболистките ни, водени от Иван Петков, отбелязаха категорична победа над Казахстан с 3:0 (25:14, 25:16, 25:16) пред около 1000 зрители в зала "Сенчъри Линк Сентър" в Шрийвпорт-Боссиер.

Така националките ни записаха втори успех на турнира, но останаха на второ място в групата с 1 загуба и 7 точки. Победител в групата стана отборът на САЩ, който по-рано надигра Аржентина също с 3:0 гейма. Такас актив от три победи и 8 точки американките спечелиха квотата за Олимпийските игри в японската столица догодина.

Българските "лъвици" не успяха да вземат виза за Олимпиадата в Токио 2020, след като се бореха до последно, но отстъпиха драматично на домакините от САЩ с 2:3 гейма в директен сблъсък за първото място. Но те имат пред себе си още един шанс да се класират за Игрите, след като ще играят на европейската олимпийска квалификация в началото на 2020-а. Там най-сериозните съпернички са отборите на Турция и Холандия, които са и фаворитки за единственото място от този турнир.

Селекционерът заложи на следния стартов състав: Гергана Димитрова, Мирослава Паскова, Мария Каракашева, Нася Димитрова, Петя Баракова, Мира Тодорова, Жана Тодорова (либеро). Шанс за изява получиха и Елена Бечева и Мария Кривошийска, капитанът Елица Василева получи почивка след изиграните два силни двубоя в петък и събота.Това не повлия по никакъв начин върху играта на българските момичета и те спечелиха срещата повече от убедително за малко повече от час.

Реализатор за победата на българския тим беше Гергана Димитрова с 16 точки (2 блока и 47% ефективност в атака). Мирослава Паскова завърши с 11 точки (1 блок, 1 ас и 41% ефективност в атака). Толкова добави и Мария Каракашева (1 ас и 50% ефективност в атака).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Славия победи с 3:1 Ботев (Пловдив)

Славия победи с 3:1 у дома носителя на купата на България за 2024 година Ботев (Пловдив) в двубой от 34-ия кръг в Първа лига. Успехът на "белите" запази интригата за спечелване на седмото място в класирането, даващо право на участие в бараж за Лигата на конференциите. Славия постигна победата въпреки, че игра повече от полувреме с човек по-малко. Още..

публикувано на 21.05.24 в 09:28

БФС със солидна глоба за Локомотив

Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз обяви глобите и наказанията след 33-ия кръг на efbet Лига.  ЦСКА и Локомотив Пловдив ще плащат най-големите глоби от по 4300 лева. Левски е глобен с 3300.  Решения  -  2 0 . 05 .2024 г. 33-ти кръг ППЛ С предупреждения – 25 състезатели Със спиране от състезателни   права..

публикувано на 20.05.24 в 18:05

Крумовград ще играе в ''Коматево'' и през следващия сезон

ФК Крумовград е постигнал разбирателство с ръководството на Ботев (Пловдив) и през следващия сезон отборът отново ще домакинства на базата на „канарчетата“ в квартал Коматево. „Скъпи крумовградчани, Радостни сме да ви съобщим, че през следващия състезателен сезон нашият отбор отново ще играе домакинските си срещи на спортен комплекс „Никола Щерев –..

публикувано на 20.05.24 в 17:58

“Последното цвете” на Щерион Пилидов цъфти и след 10 години

 На 19.05.2024г. в предаването “Споделено” гостува Щерион Пилидов. Той е един от младите и много талантливи музиканти и композитори в България. Познат е на широката публика от големите сцени, защото партнира на редица родни звезди като дует Ритон, Поли Генова, Тони, Авеню, Деси Добрева.  Тази натоварена програма не му позволява да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Ботев започва селекцията за Лига Европа

Ботев (Пловдив) започва селекцията си за следващия шампионат и участието си в Лига Европа с френски защитник. Това е 25-годишният Тадее Калеба, който за последон е играл в словенския Табор (Сезана). Той играе в центъра на отбраната, където титуляри през изминалия сезон бяха Антоан Конте и Йонас Там. Преди това Калеба е играл в Примаверата на Италия за..

публикувано на 18.05.24 в 18:08