Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова подкрепи протестиращите в Първомай

Омбудсманът на България Мая Манолова се срещна с жители на Първомай, околните села и от Чирпанско. Тя посочи, че идва да подкрепи протестиращите, които вече са унищожили прасетата си или това предстои. Според г-жа Манолова хората трябва да бъдат справедливо обезщетени по пазарни цени независимо ,че отглеждат прасета в т. н. заден дзвор. Те не са виновни, че прасетата не са регистрирани. В България не е забранено да се отглеждат животни за лични нужди. Тя посочи, че регистрацията трябва да се прави на място от съответните институции, които знаят за отглеждането на прасета.

Не са виновни хората, че институциите не са си свършили работата. Не е честно те да плащат цената за безхаберието на други,  които са облечени във власт.с безброй правомощия. Прави се най-лесното, да се търси и намери виновен сред най-беззащитните. Това са хората, които отглеждат прасета, не за удоволствие, а за да преживяват, за оцеляване.  

Репортажът на Нели Бистрашка е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Синоптиците предупреждават за рязък обрат във времето

Жълт и оранжев предупредителен код за вятър, дъжд и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. За северозападните области, а също и за София град, кодът е жълт и е за силен вятър (виж графиката по-долу). Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще..

публикувано на 29.09.24 в 08:06

Жители на две села блокират Карловско шосе заради липса на градски автобуси

Жители на пловдивското село Труд и работещи във фирмите в община Марица излизат на протест в неделя заради проблемите с градския транспорт и с искане за възстановяването на автобусна линия № 1, чийто маршрут преди години достигаше до селото.   Според хората от Труд повече от 4000 души всеки ден се сблъскват с липсата на ненадежден транспорт, което..

обновено на 29.09.24 в 07:28

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС

Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организация. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста беше председателят на софийската лекарска колегия и бивш служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, който събра 151 гласа. 10 бюлетини бяха невалидни.  Д-р..

обновено на 28.09.24 в 20:48

Катастрофа затвори пътя Кричим - Девин, загинал е 21-годишен моторист

Тежка катастрофа с жертва затвори пътя между Кричим и Девин,  автомобилният поток се отклонява през обходни маршрути. Това съобщават от МВР в Пловдив и посочват, че при катастрофата е загинал моторист. Сигналът е получен преди 16.30 ч. днес в ОДМВР-Пловдив. По предварителни данни при изпреварване на таксиметров автомобил мотоциклет "Хонда" навлязъл в..

публикувано на 28.09.24 в 17:27

Арестуваха мъж, потрошил полицейска камера в Пловдив

36-годишен мъж е в ареста за 24 часа като заподозрян за умишлено увреждане на полицейска камера за контрол на скоростта в Пловдив.  Случаят е от сряда, когато пешеходец, излязъл от тунела, съборил с ритник на земята камерата, разположена край уширение на бул. "Цар Борис III Обединител".  Веднага след вандалската проява извършителят се насочил към..

публикувано на 28.09.24 в 16:13