Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лобизъм и бюрокрация прозират в новия закон за ППС

Свидетели сме на поредния неправилен подход от страна на институциите. Виждаме лобисти,  интереси, прозиращи зад текстовете и такива, които не кореспондират с реалната обстановка в страната. Това заяви Магдалена Милтенова – председател на Конфедерацията  на автобусните превозвачи по повод предложения за обществено обсъждане Проектозакон за пътните превозни средства.

В условията на един дигитален свят, когато  искаме да развиваме технологиите, казваме, че ще има технически паспорт на хартиен носител, който ще се носи винаги  нас. Това е абсурдно.

Наистина не разбираме какво налага толкова данни да се въвеждат в нещо дпълнително, да се създава допълнителен сървър. И в момента базата данни в МВР е достатъчно пълна по отношение на едно превозно средство. Сега сме единствената държава в ЕС, която ще въведе нещо подобно.

Според Милтенова, навсякъде съществуват сервизни книжки, които обаче не са със задължителен характер. Създават се бюрократични пречки за обществото и новите текстове, които изникват, непрекъснато ги увеличават.

Не виждаме как подобен подход ще повлияе на ограничаване на катастрофите по пътищата. Статистиката ясно сочи, че огромен процент от катастрофите са, заради несъобразена скорост. Как това, че вие имате паспорт в автомобила си, ще повлияе на това, да карате по-разумно?!

С този проектозакон ще увеличим само административната и финансовата тежест върху всеки един български гражданин. Изискванията към центровете, които ще осъществяват регистрацията, са толкова прекомерно завишени, че само конкретни дружества ще могат да им отговорят. Има лобизъм зад текстовете и липса на грижа за гражданите.

Когато искате да  създадете нещо полезно за обществото, го правите така, че да облекчите административните процедури и финансоват тежест.

Ако проектозаконът мине, той ще създаде условия за корупция и е лишен от всякаква логика, заяви още Магдалена Милтенова.

Чуйте повече от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14