Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За буквите между Пловдив и Матера" - днес в НБ „Иван Вазов“

Фотографът Галя Йотова открива тази вечер изложба „За буквите между Пловдив и Матера" в Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. 

На събитието ще присъстват и проф. д-р Аксиния Джурова, проф. д-р Марияна Цибранска-Костова и писателката Силвия Томова. 

Ще бъде представена книга-албум с фотографии от Пловдив и Матера, както и текстове, написани специално за проекта от изследователите.

Авторката пише: Има фотографии, има букви, има и книга с фотографии на хора и букви. Проектът "За буквите между Пловдив и Матера" пътува към своята първа изложба в библиотека "Иван Вазов“, Пловдив. Една малка книга-албум ще се носи из пространството, ще бъде на три езика, но ще говори само за едно - за книгите и делото на Яков Крайков. И за кирилицата.

Припомням, че „За буквите между Пловдив и Матера“ е проект на фотографа Галя Йотова, куратор Светла Петкова, с участието на скулптора Сава Стоименов (автор на буквите). Той е финансиран по отворена покана „Малки проекти: Събития и общностно участие" на Фондация „Пловдив 2019“ и се реализира със съдействието на Фондация „Матера 2019“ (OpenDesignSchool). 

Проектът осъществява културен мост между Пловдив и Матера – двата града, носители на титлата Европейска столица на културата през 2019. 

Откриването е в 18.30 ч. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 28.09. -04.10.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 28. 09. 2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ (нови книги) Итало Калвино. Няка спи под камък. Размисли за литературата и обществото. Есета. 480 стр., ок. 6А, Колибри, 2024г. Палми Ранчев. Случайни срещи и запознанства. 342 стр., 4А,..

публикувано на 30.09.24 в 12:13

Литературно четене в памет на проф. Светлозар Игов

Възпоменателно литературно четене събира днес поети и белетристи в 6-та аудитория на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" . То се провежда година след кончината на проф. Светлозар Игов – литературовед, писател, критик, преводач. Литературният академичен час ще открие проф. Жоржета Чолакова, а сред участниците са Антон Баев,..

публикувано на 30.09.24 в 06:47

Пловдив в българската литература - духовен маршрут тази неделя

В две поредни недели „Духовни маршрути в Пловдив 2024“ ще представят „Град Пловдив в българската литература“.  Водач в двата последни маршрута в есенното издание е доц. д-р Младен Влашки. Инициативата, която включва четири издания през септември и октомври е на издателство „Летера“.  Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния..

публикувано на 29.09.24 в 07:28

Финал на фестивала "Тракийски мистерии"

Античен театър Пловдив посреща Фестивал "Тракийски Мистерии", като това е кулминацията и финал на тазгодишното издание. Организаторите са подготвили богата еднодневна програма с многообразие от фестивални форми. Ще се изгради своеобразен Фестивален Полис, пресъздаващ в  пълнокръвния живот в Древна Тракия.  В късния следобед фестивално шествие,..

публикувано на 29.09.24 в 07:18

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

обновено на 28.09.24 в 10:17