Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчанин поставя български пиеси на английски в САЩ

Златомир Молдовански
Снимка: Екатерина Костова

Tеатрални постановки на български автори ще се играят на английски език в САЩ. Идеята е на пловдивчанина Златомир Молдовански, който създава трупата Rose Valey (Розова долина) и амбицията му е чрез нея да направи познати на американската публика не само съвременни български, а и източноевропейски модерни пиеси. 

След 12-тата си година Молдовански живее в Америка, където учи актьорско майсторство (бакалавър) в Университета в Синсинати и драматургия (магистър) в Шатския университет на Флорида. Младият мъж вече е играл на английски език пред американска и канадска публика моноспектакъл по разкази на Чудомир. Сега - вече като режисьор - се е заел с пиесата на Захари Карабашлиев "Неделя вечер". .   

Розите в България са по-хубави от тези в Чикаго, коментира името на трупата Златомир Молдовански, и допълва: Името веднага показва, че става дума за нещо българско. Но в същото време не е и лимитиращо за американците, да не си помислят, че ги изключват.

Целият екип на трупата е от америкаци, разказва Златомир щастлив, че колегите му са въодушевени да представят български театър. Убеден е, че американци могат да изиграят двете роли на преуспели в Калифорния български емигранти от първата пиеса, която Rose Valley ще постави. Но казва, че ще бъдат обучени специално на диалект, "за да докарат българщината", но и да личи, че са интегрирани.

Тази пиеса е толкова хубава, защото става дума за личния живот на емигрантите, не само за пари. Затова не се говори много. А аз мога от личния живот и на мен, и на родителите ми, да разкажа и да допринеса с опит.

Ще трябва да научи американските актьори и на експресивността на тялото, която по думите му българите притежават за разлика от хората в САЩ. Убеден е, че пиесата ще се приеме добре от публиката зад Океана, защото писателят също е живял в Америка. 

А за Пловдив, който напуска, когато е започвал гимназия и е бил поставен пред избора да продължи в Английската гимназия под тепетата или да замине с родителите си в Чикаго, казва: Аз съм абсолютно влюбен в Пловдив! 

Как звучи Чудомир на английски, както и още за живота в България и в САЩ на Златомир Молдовански, и за амбициите му с театралната трупа "Розова долина" - може да чуете в цялото интервю на Екатерина Костова с него в аудио-файла. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Борис Зафиров с премиера на книгата „Свой на чужда земя“

„Свой на чужда замя” e книга, състояща се от разговори на Борис Зафиров с Блажо Николич, с фокус върху приноса му през 90-те години на миналия век към български театрални актьори, дали тласък за допълнително разгръщане на творческия им потенциал. Интервютата предлагат една много интересна и различна, от обичайното, гледна точка на успешно..

обновено на 28.10.24 в 15:51

Възпоменателна вечер за поетите Петър Анастасов и Николай Заяков

Дружеството на пловдивските писатели организира възпоменателна вечер за поетите Петър Анастасов и Николай Заяков. 27-ми октомври е техният общ рожден ден. „Мисля, че бяхме нещо повече от братя, но по-хубава и по-точна дума в българския език няма”, пише Анастасов в есето си „Моят астрален близнак”. Двамата поети оставиха великолепно..

публикувано на 28.10.24 в 06:19

Преге - предаване за света на книгите, 26.10. - 01.11.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 6 .10.202 4 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Джейн Остин. Мансфийлд Парк. 376 стр., тв. к. 7А, Лист, 2024. Даниел Келман. Измерването на света. 2-ро изд., 256 стр., ок. 4А, Колибри, 2024. Чарлс Мартин. Ловецът на светулки. 400 стр., ок. 4А,..

публикувано на 28.10.24 в 08:00

В "Срещите" за Никос Казандзакис и неговия свят

"Човешката душа е чудо, извор, който блика от калта на плътта, не знае къде отива, нито какво иска, още по-малко защо има неразбираемата и противоестествена мания да се въздига. Да се въздига и да страда".  Никос Казандзакис. С Проф. Мария Шнитер днес в "Срещите" си спомням за този вълшебник на словото 67 години след неговата кончина. Никос..

обновено на 26.10.24 в 11:19

Призрак шества на куклената сцена

„Кентървилският призрак“ от Оскар Уайлд е премиерното заглавие за сезона в афиша на Държавен куклен театър Пловдив. Спектакълът е определен като представление за семейна публика в категорията представления за възрастни, които се играят в четвъртък от 19 ч. А завесата на премиерата ще се вдигне пред зрителите на 31 октомври.  В края на 16ти век..

публикувано на 25.10.24 в 10:59