Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябват точни правила, а не произволни обяснения


Не може оптичният кабел да е причина за спирането на Радиото и по никакъв начин  не  трябва да се изключва връзката между подмяната на Силвия Великова и спирането на Радиото, заяви медийният експерт и бивш член на НСРТ/СЕМ Иво Драганов. 

Според него, СЕМ не трябва да иска само обяснение от генералния директор , а да преразгледа правилата за вътрешния ред , за технологичните правилници, които са част от задълженията на генералния директор и на Управителния съвет.  В тях трябва да е записано много точно кой, защо, как и кога прави профилактика. 

 Проблемът с правилниците е много важен, защото това е обществена медия, а не частна телевизия, която да си настройваш както искаш. Трябва да има и още нещо в този правилник – каква отговорност носи този, който ги наруши. До този момент няма такова нещо. Нямаме и други базови документи, за които бих искал да говоря по повод Силвия. И те са мисията на Българското национално радио и на Българската национална телевизия, формулирани в до десет изречения, защото казвам мисията на Би Би Си е да бъде най-добрата медия в обединеното кралство. Разбирате ли? И когато има такава мисия следва веднага да има стандарти и ценности на самото Българско национално радио. На базата на тези стандарти и ценности всяка година да има една атестационна комисия с външни хора на паритетен принцип, които да оценяват целия състав на радиото – технически, управленски, изпълнителен, разбира се, най-вече редакционен състав и казва, този човек има данни да се развива, има данни да остане на своето място, а този човек няма данни за нищо. И тогава няма да има произволни уволнения, няма да има съкращения и няма да има напрежение между хората дали някой ще одобри това, което те са казали и никой пък няма да има основанието да ги нарича главанаци. Така си мисля. Така е моделът на една съвременна, обществена медия, която държи да бъде на първо място сред медиите. И тя е на първо място, БНР е на първо място сред радиостанциите и то доста напред, примерно толкова напред, че на второ, трето и четвърто няма никой.  

Ако има ясни и точни правила и критерии, по които да се прави проверката, тя ще бъде направена много лесно. Но ако тя се прави по произволни обяснения, всичко се свежда до една субективна основа . Сега, според мен, те ще ровят някакви документи, ще търсят някаква документация, ДАНС се е намесила, което според мен, е безсмислено на тоя етап, прокуратурата, и тя няма място в тези проверки, единствено работа има най-вече  СЕМ и КРС, което трябва да обясни, наистина ли има такъв технически гаф, или няма. 

Силвия Великова е лице и емблема на БНР. Тя може да си позволи и е длъжна да го направи- да прави разследвания по теми, които ннтересуват обществото. В случая, защо само едно лице е кандидат за главен прокурор, е тема, която занимава обществото. Защо наистина ? И изведнъж го приписаха на Силвия, била захванала  тая тема, някой се бил обадил , и аз съм абсолютно сигурен, че някой се е обадил. Въпросът е кой е той. Въпрос от 2013г., оттогава не са се  сменили кой знае колко неща в задукилсното влияние в медийното пространство. 

Цялото интервю с Иво Драганов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24