Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1 милион лева се отделят за изкупуване на частни земи

Държавата за втори път ще изкупува частни гори, приемът на документи започва от утре. Такава кампания имаше през 2016 година. Тогава е имало изключително голям интерес към нея. Какво цели тази кампания?

Интервю на Антоанета Петричанска с Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие в Благоевград.

Предишната кампания имаше голям интерес, тъй като тя е насочена към дребните собственици на гори, които имат проблеми със стопанисването им. Тази година отново започваме прием и той е от 1 октомври до 15 януари. Увеличена е площта на имотите, които хората могат да предлагат. Сега един собственик не може да заяви повече от 50 декара, обясни Дамян Дамянов.

Над 1 милион лева ще се отделят за изкупуване на частни гори

Ние ги изкупуваме със средства от нашата стопанска дейност. Изплащането ще бъде през 2020 година. Точната сума ще бъде заложена във финансовия план за следващата година на всяко предприятие. Някъде около 250 – 300 хиляди лева ще се отделят за закупуване на тези частни гори в района на Югозападното държавно предприятие, обясни Дамян Дамянов.

Той не се нае да прогнозира каква ще е средната цена, но уточни, че тя няма да е по-ниска от предходния период.

Стопанството и двореца в Кричим

Ние нямаме никакъв интерес да държим стопанството и двореца затворени. Единствената причина да не го правим, е инфектираната зона в близост с африканската чума по свинете. Не искахме да рискуваме. Сега очакваме нови указания и намаляване на сроковете за мерките за сигурност относно африканска чума по свинете. Когато това стане, ние веднага ще отворим двореца. Най-късно до края на месеца ще имаме по-регулярен режим, но с мерки за сигуронст, коментира Дамян Дамянов.

Цялото интервю с Дамян Дамянов можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Николай Няголов в „Добро утро, ден!“

Известният у нас и в чужбина художник Николай Няголов е гост в рубриката ни „Добро утро, ден!“ тази седмица. Роден е в Ловеч. Завършил е Националната гимназия за приложни изкуства в Троян, специалност „Керамика“. Висшето си образование завършва във Великотърновския университет, със специалност „Графика“. Животът обаче го отвежда в Пловдив,..

обновено на 07.06.24 в 19:18

Инвестициите в книги води до икономически просперитет

„ Книгите пътуват и отиват при хората, за да могат хората да си спомнят за книгите и да ги четат. Защото когато четат повече, могат да взимат информирани решения, не се поддават на манипулации, развиват критично мислене и въобще така се грижим за икономическия просперитет. Защото инвестициите в книги, образование и четене имат обективна..

публикувано на 07.06.24 в 17:14

Кампанията в мрежата съвсем заглуши социалния диалог

Две по - значими тенденции в предизбаната кампания за изборите н 9 юни открои Никола Тулечки от Обединението за честни избри /ОЧИ/.  Едната е негативната, в която лидерите говорят защо НЕ трябва да се избере противниковия политик, а другата е към разколебаване на активността за гласуване. Второто е доста по - притеснително, смята Тулечки, според когото..

публикувано на 07.06.24 в 10:37
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив, на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150, само в редовна форма. Студенти ще се приемат в общо..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35