Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На прощаване Обс "даде" на художниците новата галерия на "Гладстон"

Новата галерия ще се управлява от ГХГ - Пловдив

С подкрепа от 26 гласа, 10 против и 2 въздържал се пловдивските общински съветници решиха да предоставят за стопанисване и управление новата сграда на ул. "Гладстон"  32 на Градска художествена галерия. 

Решението бе предшествано от изказванията на директора на галерията Красимир Линков и председателя на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева,   според която Общината  грубо пренебрегва условията от подписания със сдружените творци меморандум за безвъзмездно  предоставяне на сградата за ползване от тях след  построяването й. 

В хода на продължилия около час дебат  бяха зададени въпроси, сред които доколко е уместно да бъде взето прибързано решение по конфликтната за творците тема в края на настоящия мандат, както и ще бъдат ли в състояние художниците от дружеството да се справят с издръжката на сградата.  

Съветниците се обединиха около тезата, че дебатът за култура,  е навременен винаги и особено във време, когато  градът е културна столица на Европа, Директорът на ГХГ Красимир Линков подчерта, че приложеният бизнес план за издръжка на галерията от художниците е нереалистичен, тъй като по закон те нямат право да извършват търговска дейност. 

От своя страна Фурнаджиева бе категорична, че спорът трябва да се реши в съда, за което вече е внесен съдебен иск, и  изрази надежда, че спорът, макар и със закъснение,  ще бъде решен в полза на Дружеството .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пуснаха движениeто по Голямоконарско шосе след катастрофата

Девет часа след тежката катастрофа на Голямоконарско шосе от тази сутрин, пътят вече е разчистен и свободен за движене, съобщиха от пловдивската полиция. Частично обаче продължават  дейностите за цялостно почистване на пътната настилка в участъка.   Там, към 8.40 ч. поради неспазена дистация камион блъсна отзад празна цистерна, като при удара тя се е..

публикувано на 11.06.24 в 17:20

Кои са депутатите от Пловдив в 50-то НС?

Пловдив изпраща 12 народни представители в 50-то Народно събрание. Те са от 6 политически фомации. Най-много депутати се очаква да има първата политическа сила ГЕРБ-СДС, като вероятно те ще са четирима. Коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" ще има трима пловдивски народни представители, а двама са от „Възраждане“. По един депутат ще..

публикувано на 11.06.24 в 15:26

Нова зала за интерактивно обучение има ПУ " П. Хилендарски"

Нова зала за интерактивно обучение на студенти и преподаватели откриха в Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Тя е част от Университетския център за иновативни образователни технологии. На откриването присъства и служебният министър на образованието и науката проф. Д-р Галин Цоков.  Залата ще бъде използвана за обучения. Такъв..

публикувано на 11.06.24 в 13:43

Жена загина, двама ранени при катастрофа край с. Иван Вазово

Една жена загина, а двама души са ранени при тежка катастрофа по пътя Пловдив – Карлово, на разклона за село Иван Вазово. По първоначални данни лек автомобил „ВАЗ“ не спрял на знак „Стоп“ и отнел предимството на „Тойота“. В болница са транспортирани 72-годишният водач на първата кола и спътничката му, на 68 години. Жената е приета в тежко..

публикувано на 11.06.24 в 12:23

Министър Георги Тахов откри жътвата в пловдивското село Златитрап

Между 6,1 и 6,3 милиона тона среден добив зърно е очаква тази година, очаква се и качеството да е много добро. Това каза служебният министър на земеделието Георги Тахов на полето край пловдивското село Златитрап, където даде началото на тазгодишната жътвена кампания.  Хлебният баланс на страната ни ще бъде осигурен. Министърът уточни, че тази..

публикувано на 11.06.24 в 12:13