Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПЕРИМЕД помага за съвместните изследвания на учените от ПУ и МУ

Напредъкът по проекта ПЕРИМЕД определиха като пример за добра практика от Медицинския и Пловдивския университет. Те заедно работят по изграждането на Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина“, финансиран за 23 млн. лева от ЕС и България. Партньор е и Институтът по минералогия и кристалография към БАН. 

Ректорът на МУ-Пловдив проф. Мариана Мурджева каза, че равносметката сочи реално изплатени суми за 6,3 млн. лева за инфраструктура и апаратура. Тя уточни, че остават до края на проекта 11,7 млн. за разходване. 

Движим се в срокове, имаме най-голямо предизвикателство с обществените поръчки, защото това е бавна и тромава процедура, но имаме 51 сключени договора за 15 млн. лева, уточни проф. Мурджева, ръководител на ПЕРИМЕД. 70% от средствата по проекта отиват за апаратура,  за инфраструктура са другите средства, отчитат от университетите.

Най-важният резултат от първия етап на проекта са научните изследвания и достижения на учените от двата университета, смятат от ръководството на проекта. Златен медал получи екипът на проф. Илия Илиев от ПУ на Интерекспо в Тайван. Учените са изобретили и патентовали водонеразтворим глюкан, който ще се ползва във фармацията и хранителната индустрия. 

Вторият патент, носител на бронзов медал от международното изложение е за биосензори, получени по нов електрохимичен метод за изследване на витамин С в различни продукти.  МУ-Пловдив отчетоха сериозен принос към лечението на злокачествени лимфоми при децата и иновативни лекарство-носители.

До 2023 година ще бъдат изградени 8 специализирани лаборатории и обособени 2 научно-изследователски системи със съвременно научно оборудване за осъществяване на научно-изследователска дейност от специалисти в различни области: медицина, молекулярна биология, генетика, онкология, геномна медицина, фармация, биохимия, химия, биотехнологии и др. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Променят достъпа до Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Георги"

Временно от 27 юни се променя достъпът на пациенти до Спешното отделение на УМБАЛ “Свети Георги”- Пловдив, съобщават от лечебното заведение.  Промяната се налага заради строителни дейности, свързани с изграждането на многоетажния паркинг с хеликоптерна площадка към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив. За да достигнат Спешното отделение, всички..

публикувано на 26.06.24 в 09:23

Всички коловози на Централна гара ще бъдат обновени

П родължава ремонтът на Централната гара в Пловдив. Сега влаковете се движат по гаровите коловози от 5-ти, частично,  до 8-ми включително,  както и по челните коловози – от 1-ви до 4-ти. Това съобщи за Радио Пловдив директорът на пловдивското „Управление на влаковото движение и гарова дейност“ към Национална компания „Железопътна..

публикувано на 26.06.24 в 08:47

Предиобед слънчево, следобед - дъжд и гръмотевици

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки, съобщават от НИМХ.  В планинските райони явленията ще са интензивни. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 26.06.24 в 08:36

Продължава делото "Дебора"

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, пребил и обезобразил ученичката тогава Дебора Михайлова от Стара Загора.  "Очаквам справедлива, но тежка присъда", заяви самата Дебора.  Освен днешното, предстоят още две заседания, на които ще бъдат изслушани вещите лица, изготвили експертизите.  Обвиненията..

публикувано на 26.06.24 в 07:55

Пламнали треви до помпена станция "Север" задимиха града

Три противопожарни екипа гасят пламнали сухи треви близо до помпена станция на Рогошко шосе в Пловдив.  Гъсти облаци дим се издигат нависоко и се виждат от всички точки на града, кото задимяването в северните части на града е най- сериозно. Гъстият дим е видим и от центъра на града.  Засега няма данни за обгазяване на района и опасност за..

обновено на 25.06.24 в 17:08