Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: Енергийната система е готова за зимата

| обновено на 20.10.19 в 17:10

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова беше на работна среща в Териториално диспечерско упраление – Пловдив. 

Тук тя  инспектира работата по два проекта, които включват: Създаване на нов резервен център на Централно диспечерско управление  и нов опорен пункт, от който ще се управляват  дистанционно всички подстанции на територията на мрежовия екплоатационен район в Пловдив и Хасково. 

Проектите са съфинансирани от Европейската банка за развитие на стойност около 5 млн. евро, като 2 милиона и половина  са безвъзмездна помощ от Европейската банка.

"Категорично мога да кажа, че системата е стабилна. Трите електроразпределителни предприятия имат готовност да посрещнат есенно-зимния сезон. Проектите са свързани с модернизацията на системите за управление и контрол на Централното диспечерско управление. В Пловдив се намира един от петте упорни пункта в страната, който ще може да осигури допърнителен резерв по отношение на системата и хората могат да бъдат спокойни" - коментира министърът на енергетиката.

АЕЦ  в Козлодуй успя да влезе в Топ 10 на най-успешните бизнеси в Югоизточна Европа. Целта е да оптимизираме разходите, защото всичко това се прави в интерес на потребителите. Що се касае до Маришкия басейн, там водим конструктивен диалог. Централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища е приблизително 46 % от необходимата ел. енергия за страната, а през зимата са 60%. Българската електроенергийна система не може да функционира нормално, без този тип мощности. Премодифицирахме механизми за капацитет, като работим с колегите и ЕК. Голяма част от държавите членки на ЕС, които разчитат на въглищните централи също направиха такива механизми.

Министър Петкова посочи, че продължава процедурата за АЕЦ Белене, като този път се надява на успех,  защото ситуацията е доста по-различна от преди 7-8 години. 

Трайната политика на ЕС е да се произвежда чиста енергия. Тава е един проект на България, който може да се реализира, изтъкна  министърът на енергетиката

Репортажът на Нели Бистрашка е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожар на Младежкия хълм

Сигнал за пожар на Младежкия хълм е получен след 18 часа тази вечер на тел. 112.  Димът се е появил от горящи сухи треви и храсти по южния склон на тепето.  Теренът е труднодостъпен и скалист, има само един подстъп за автомобили и това е затруднило придвижването на пожарните коли.  Огънят е локализиран, а през нощта ще останат дежурни екипи, за да..

публикувано на 01.07.24 в 20:35
Рамадан Аталай

Организациите на ДПС в Асеновград, Кричим и Първомай защитиха Аталай

Декларация в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай оповести общинската организация на ДПС в Асеновград. Тя е изпратена до почетния председател на Движението Ахмед Доган и е публикувана във Фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“.  В края на миналата седмица областният съвет на Движението в Пловдив сне доверието си от дългогодишния..

публикувано на 01.07.24 в 16:41

Кандидат- студентите в МУ - Пловдив се явиха на изпита по биология и химия

Като сравнително лесен определиха изпитния вариант по биология и химия кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ в Медицински университет - Пловдив.   Те писаха по вариант 1,  изтеглен точно в 8.30 часа от Севинч Керим Кеязим в първа аудитория на Аудиторния комплекс в присъствието на ректора проф...

публикувано на 01.07.24 в 15:15

МОН публикува резултатите от НВО след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература На национално външно оценяване по български език и литература се..

публикувано на 01.07.24 в 15:08

Арестуваха мъж от Велинград, пазарувал с фалшиви евро

Велинградчанинът е задържан след като се разплатил с фалшиви евро банкноти, като купил кобила от жител на село Костандово. За животното купувачът броил 100 лева и 500 евро, като чуждата валута била в 10 банкноти с номинал от 50 евро. След покупката стопанинът на коня установил, че 500-те евро са фалшиви и подал сигнал в полицейския участък в..

публикувано на 01.07.24 в 14:03