Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на народните будители - смисъл и дистанции

Денят на народните будители - ­І ноември очертава територии за актуалното осмисяне  на образа и  мисията на будителите.

 Кои са те и как да ги разбираме във време на морални дефицити и на ерозирал от агресия  и недоверие обществен климат? Защо единственият нямащ аналог в историята празник  на будителите на народа, ни е необходим  като компас за човешко достойнство и съвест?

Разговор с няколко посоки  във времето между 7 и 9.30 и събеседници:  художникът Жорж Трак, представител на екипа, реализирал фотоизложбата в Културен център „Тракарт“  със заглавие „Бележити българи, обучавани в лицея „Галатасарай“ в Истанбул, сред които Стефан Стамболов, Константин Величков, Симеон Радев и др.

 А малко по-късно – и  Мария Деянова – директор на Исторически музей Карлово преди старта на националния студентски семинар, посветен на дарителството.

Каква развръзка за управлението на държавата ни предстои да видим и от кого зависи накъде ще наклонят везните на колебаещия се електорат по пътя му към урните?  На финала на предизборния маратон чуйте  социолога Цветозар Томов  за ефекта на политическите послания, тежкия избор на негласуващите и парадоксите на кампанията.  

На прага на новия мандат – новият стар кмет на Неделино -  Боян Кехайов

На историческа дистанция  Пловдив е домакин на симпозиум за съвременната роля на паметниците от социализма. Форумът събира  различни гледни точки към завещаното монументално наследство, както и към промените в символната му стойност. За  избраната отправна точка към темата с документалния филм „Альоша и котката“ – художникът Камен Стоянов – един от авторите  на проекта, осъществен в рамките на програмата Пловдив – Европейска столица на културата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Клуб "Неделя" - за духа и материята

Днес сме ви подготвили  среща в ефира с Красимир Лозанов , който директно от Пролетния панаир на книгата в София ще ни разкаже за най- интересните заглавия и събития на традиционния литературен форум. Във втората част на предаването финансовия анализатор Светозар Гледачев ще хвърли светлина върху икономическите предизвикателства, които  очкват света и..

публикувано на 02.06.24 в 12:30

Ранно утро с "Шейкър"

Първото неделно утро на юни посрещаме заедно! Наред с традиционните теми на "Шейкър", в които разглеждаме проблеми и въпроси засягащи нашето физическо здраве, нашите психологически потребности, нашите търсения в областта на естетиката, на забавлението, днес ще погледнем навътре в себе си. Ще се обърнем към духовността, която злободневието често..

публикувано на 01.06.24 в 16:05

Мария Генчева в "Добро утро, Ден!"

Актрисата Мария Генчева е родена в Пловдив. Завършила е ВИТИЗ в класа на проф. Филип Филипов. Творческата си кариера започва едва на 19 години в Родопски драматичен театър, където професионалната й съдба я среща с режисьора Любен Гройс. Там получава  годишната награда за изкуство за ролята на Мила в спектакъла „В полите на Витоша“  от Пейо Яворов...

обновено на 31.05.24 в 18:48

"Ден след ден" в края на май

В Пловдивския районен съд днес бе първото от три поредни заседание по така нареченото дело „Дебора“. Обвиняем е Георги Георгиев за насилието, което е упражнил върху Дебора Михайлова. Севдалин Палаузов ще разкаже за това, което е известно за хода на делото, тъй като то се провежда при закрити врати. За хода на разследването по случая с насилие..

обновено на 31.05.24 в 14:58

Емоционално и динамично с „Вход свободен“

Петък е и ще освежим нещата с интересни теми. Събитието "Емоционална интелигентност и взаимоотношения" се организира от Асоциация "Голям брат, Голяма сестра - България". То ще се проведе в Младежки център Пловдив. Говорим с Юлия Петкова, координатор в Асоциацията. Илияна Велева ни разказва за благотворителното събитие „Заедно за младите..

публикувано на 31.05.24 в 09:30