Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аз направих своя избор - станах учител в Столипиново

Роси Златева, номинирана за "Будител на годината 2019" идва от София и остава в Столипиново

Роси Златева, учител по математика в ОУ "Пенчо Славейков" в пловдивския квартал Столипиново е единственото присъствие на Пловдив в 10-те номинирани за "Будител на годината 2019", избрани между 16 предложения на журналистическия екип на програма „Христо Ботев“ на БНР и над 110 предложения, подадени от радио-слушатели. 

Тя започва работа в училището през 2016-та година по програма "Заедно в час" след 30 години работа в София като търговски директор на завод, дилър на нови автомобили и високи мениджърски длъжности. И учителството за нея става призвание, предизвикателство и мисия.

В даден момент от живота, може би, на всеки човек идва време, когато иска да бъде полезен на другите, когато иска да направи нещо повече - да не живее само за себе си и своето семейство. Да покаже на другите, че могат да живеят по-различно, че образованието е важно за тях. И затова започнах работа точно в Столипиново.

Първата й среща с децата я изненадва приятно, защото на 15 септември вижда усмихнати ученици, които танцуват латино-танци. Всичко това описва в книгата си „Животът е прекрасен“, в която разказва за момента, в който една учителка се среща с ромски деца.

Бях чувала, че децата не искат да учат, че не идват на училище, че са мръсни и необлечени добре, родителите им крадат. Но всичко това, което видях, ме накара да разбера, че нещата не стоят точно така. Отидох с отворено сърце, като исках сама да видя каква е истината.

3 години по-късно продължава да ги учи на математика, да свързва предмета с реалния живот, обяснявайки им защо е необходимо да го учат. Говори им, че трябва да продължат отбразованието си след 7 клас, за да се реализират. Постепенно в Столипиново започват да я познават, защото често посещава домовете на децата. Втора година вече е и класен ръководител на шестокласници. 

Те са различни на външен вид, но с едно любящо сърце към всеки, който им подаде ръка. Наистина обичам моите ученици и те ме обичат. И това е нещото, което, може би, ме накара да остана сега за 4-та година в училището, тъй като по програма "Заедно в час" аз трябва да работя само 2 години в училище, в което няма желаещи да бъдат преподаватели. Мисля, че един съвременен будител трябва да обича това, което прави, да обича работата си. И да не забравя, че за да бъде той такъв, какъвто е, някога е имало един или няколко учители, които са го научили.

От нейните учители Роси Златева е запомнила урока, че човек трябва да се образова през целия си живот. А своите ученици иска да научи на това, че трябва да останат поне до 12 клас в училище.

За мен това е лична борба. Миналата година от 7-те класове повече от половината отидоха в професионалните гиманзии, а през септември се върнаха да споделят с мен и с класните си ръководители къде са и да кажат колко са щастливи. В такива моменти аз се радвам, че направих своя избор - станах учител в Столипиново. Определено мисля да остана тук. Това е моя съдба и моя мисия.

Връчването на отличията „Будител на годината 2019“ ще стане на тържествена церемония в зала 6 на НДК от 19 часа в Деня на народния будител.

Цялото интервю с Роси Златева може да учете в аудио-файла.

.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Необяснимо е как опитни пилоти ще направят грешка

Не мога да си обясня как двама опитни пилоти с достатъчно часове нальот, особено майор Димитров,  могат да допуснат такова отклонение от заданието. За мен това е недопустимо – да слязат на такава малка височина - 168  метра. Това е изключително ниско. На върха на околните тополи е. Необяснимо е“.  Това коментира военният експерт и  журналист..

публикувано на 15.10.24 в 16:56

Жените над 40 години да се изследват за рак на гърдата

Октомври е Месецът за профилактика на рака на гърдата у нас. На 19 октомври е Световният ден за борба с рака на гърдата.  Безплатни прегледи за всички жени, се провеждат през целия месец октомври  в Клиниката по лъчеление на УМБАЛ „Свети Георги“, това става всеки ден от 08:00 до 12:00 часа в клиниката, на адрес на бул. "Васил Априлов"  15А...

публикувано на 15.10.24 в 13:52
Румен Гълъбинов

Размерът на бюджетния дефицит може да се оптимизира

Реалистична ли е прогнозата за 18 млрд. бюджетен дефицит за 2025 година  и кои са основните рискове за бизнес средата в страната в контекста на очакваното повишаване на минималната работна заплата, присъединяването към еврозоната и опасността България да загуби над 1,5 млрд лева от безвъзмездните европейски средства. Според икономиста Румен..

публикувано на 15.10.24 в 11:17

Трудовият пазар не предлага условия за незрящи хора

През 1980 г. по предложение на президиума на бившия Световен съвет за благополучие на слепите 15 октомври се обявява за Международен на Белия бастун. За първи път идея за въвеждане на белия бастун като отличителен знак за слепи се дава през 1930 г. в Париж. Същата година той се популяризира в Америка, като се създава Асоциация в подкрепа на белия..

публикувано на 15.10.24 в 10:15

Вторият ешелон на МОСВ е сред виновните за контрола на въздуха

Системата за измерване на въздуха в България е опетнена, злепоставена, изложена, развалена, орезилена, ... каквито са българските значения на чуждицата „компрометирана“ – и не отчита коректно замърсяването. А тя е такава в резултат от умишлени действия на органи от Министерството на околната среда и водите и на Изпълнителната агенция по околна..

публикувано на 14.10.24 в 17:17